Общината пуска нови автобуси по една от най-кошмарните линии в София

Общината пуска нови автобуси по една от най-кошмарните линии в София

Нови автобуси вече ще се движат по линия 204 в София от 16 септември. Превозните средства са климатизирани, нископодови и за два пъти повече пътници от настоящите.

За смяната на автобусите беше съобщено във фейсбук профила на кмета Йорданка Фандъкова, която миналата седмица обяви, че ще се бори за нов кметски мандат.

В момента линия 204 се обслужва от частното дружество "Карат С". От следващия понеделник договорът с него се прекратява и за маршрута от кв. "Дружба" до ж.к. "Гоце Делчев" вече ще отговаря общинската фирма "Столичен автотранспорт".

През последните месеци общината отнесе много критики заради обслужването на този маршрут, тъй като автобусите по него бяха за малко пътници и без климатици. През лятото температурата в превозните средства става непоносимо висока. В пиковите часове пък автобусите редовно са претъпкани.

"Столичен автотранспорт" трябваше поетапно да поеме 12 линии, обслужвани от "Карат С". Освен 204 това са 1, 4, 5, 7, 8, 10, 14, 69, 70, 123, 306. От 1 април дружеството осигурява превоза по крайградските линии 3 и 6.

Договорите между общината и частния превозвач са от 2008 г. и са подписани по времето, когато кмет беше настоящият премиер Бойко Борисов. Разпределянето на линиите между частни фирми предизвика и скандал, след като изтекоха запаси, на които се чува как се договаря кое дружество кои маршрути да получи.

Освен това през годините частните превозвачи получаваха по-високи цени на километър пробег от общинското дружество "Столичен автотранспорт".

Преди няколко години администрацията и частните фирми водеха и спорове за забавени плащания от страна на местната власт и дължими за това лихви.

Споделяне

Още от България