Общината пуска телефон за оплаквания и сигнали за ремонта на "Граф Игнатиев"

Сн. БГНЕС

Телефон и мейл за оплаквания и сигнали за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" ще пусне Столичната община. Целта е така да се подобри комуникацията с гражданите и бизнеса, които са засегнати от мащабния ремонт на тази централна софийска улица и прилежащите ѝ площади.

"Установихме нарушена комуникация със собствениците на магазини и живущите в района, които са засегнати от ремонта", обясни председателят на групата на ГЕРБ в общинския съвет Малина Едрева. Според нея хората не получават достатъчно информация за това кои участъци от улицата се затварят и кога. "Досега комуникацията е била от строителите на място и от типа "една жена каза"", коментира Едрева.

От няколко месеца преминаването по "Граф Игнатиев" е силно затруднено заради ремонта. Пешеходците трябва да вървят по тесни пътеки, чиито маршрут се променя почти ежедневно, а собствениците на магазини не са наясно кога тротоарът пред вратите им ще бъде разкопан. Заради неудобствата и това, че пешеходците избягват да минават през ремонта, оборотите на търговците са доста намалели, а голяма част от собствениците на магазини не издържаха и затвориха.

Според Едрева хората трябва да получават по-добра информация за това какво, кога и къде се прави. Според нея основната грижа за това е на районната администрация и в частност на кмета на район "Средец" Мария Ачкова (избрана от листата на "Реформаторския блок като член на ДСБ). Преди около месец Ачкова се възмути публично от ремонта, който се прави в рамките на района, който тя управлява. Тя изрази възмущение от това, че като районен кмет от нея се иска само да препредава указанията на Столичната община до живеещите в района.

От думите на Едрева обаче излезе, че това не се случва. За това общинските съветници от ГЕРБ организирали пускането на телефонна линия и електронна поща за сигнали и въпроси относно ремонта на ул. "Граф Игнатиев". В петък те ще се срещнат и с представители на бизнеса, засегнати от ремонта, за да чуят проблемите им и да обсъдят кои от тях могат да бъдат решени и как да стане това. Засега не се очертава собствениците да бъдат компенсирани по някакъв начин, както настояват някои от тях.

Едрева коментира, че за разлика от ремонтите на ул. "Витоша" или бул. "Дондуков", обновяването на "Граф Игнатиев" няма как да върви на етапи, което поне малко би облекчило гражданите и бизнеса. Причината е, че заради настояването на общината да се пусне трамвайното трасе възможно най-бързо, целият участък от улицата трябва да се работи едновременно и съответно да бъде разкопан през цялото време на ремонта. Самият той ще продължи поне до март догодина, а срокът може да се удължи заради непредвидени обстоятелства, спиращи работата, като дъжд или сняг, например.

Споделяне

Още по темата

Още от България