Общината се пусна по следите на царските каляски

Столични общинари са стресирани от преместването на златната каляска на цар Фердинанд, на детската шейна на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза и на още няколко подобни „возила”, сред който и файтонът на губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди от гаража на бившия партиен дом. Градските съветници не били предупредени къде ще бъдат закарани експонатите. Те са собственост на общинското предприятие “Стара София",  а софиянци ще могат да ги разглеждат в музея на София, който ще бъде разположен във все още не ремонтираната  сграда на Централна баня.

От общината разбрали едва няколко часа по-късно, че каляските са откарани в гаража на НСО, тъй като в помещението, където се съхраняват, започвал ремонт. Мястото било гараж от Народното събрание, но се е ползвало и от общината. Законодателната и местната власт не могат да се разберат за него от няколко години. През 2003 г Върховният административен съд е спрял заповед на тогавашния областен управител Росен Владимиров (ДПС) за освобождаване на помещението. Делото се водило по жалба на тогавашния кмет Стефан Софиянски.

В крайна сметка общинарите получили уверение, че музейни работници ще имат достъп до каляските и шейните докато се съхраняват в НСО, за да могат да ги поддържат, докато бъдат изложени в музея.  

Споделяне

Още от България