Общината взима Градинката на покойника, за държавата остава натовският център

Общината взима Градинката на покойника, за държавата остава натовският център

Столичната община взима градинката на ул. "Раковски" (104-106) и ул. "Гурко", известна като Градинката на покойника в центъра на София, а сградата в нея, която работи като информационен център на НАТО, остава за Министерството на отбраната. За това са се разбрали столичният кмет Йорданка Фандъкова и финансовият министър Симеон Дянков.

 

В четвъртък Столичният общински съвет ще вземе решение за даване на съгласие за безвъзмездно придобиване на трите имота държавна собственост, върху които се намира градинката.

 

Амбицията на Столичната община е да превърне градинката в туристическа атракция заради намиращите се под нея археологически ценности. Една от тях е “забележителната гробница на ангелите, която е без аналог у нас и в региона”, посочва в доклада си Йорданка Фандъкова.

 

Това лято градинката беше основно ремонтирана със средства на Столичната община. Настилката беше подменена, поставиха се нови пейки и кофи за смет.

 

"Драмата" с Градинката на покойника настъпи по времето на столичния кмет Стефан Софиянски и финансовия министър от правителството на НДСВ Милен Велчев, който искаше на мястото да се построи хотел на веригата “Мариот”.

 

Столичната община претендираше, че градинката е нейна собственост и незаконно е обявена за държавна. Според документите градинката е предоставена за управление на Министерството на финансите през октомври 2000 г. с решение на правителството на Иван Костов, с когото Софиянски беше в обтегнати отношения.

 

Едва пет години по-късно през юни 2005 г. тогавашният областен управител на София Росен Владимиров успява да издаде актове за държавна собственост.

 

По времето на военния министър Николай Свинаров беше изграден информационния център на НАТО. Там се помещава и екипът на военния телевизионен канал.

 

С постановление на правителството от април 2010 г. имотът е предоставен на Изпълнителна агенция “Военни клубове и военно-почивно дело”, която е на подчинение на Министерството на отбраната.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?