Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Общини борят кризата със заеми и лукс

18 коментара
Общини борят кризата със заеми и лукс

Община Царево е сключила договор на 7-ми август за ново Ауди A6 куатро с двигател над 200 к.с. Луксозният седан трябва да бъде доставен от "ЕВРО КАР" ЕООД. "Не сме го купили, няма пари, търсим пари" - коментира троснато кметът на общината. "Няма да ви отделя време, защото не считам въпроса за важен", отряза молбата за интервю г-н Петко Арнаудов.

От фирмата доставчик също отказаха коментар. Финансовият директор на общината г-жа Славова потвърди, че авансови плащания не са правени. На молбата да видим договора с "ЕВРО КАР" ЕООД юрисконсултът отказа с мотив, че там се съдържат лични данни и ни посъветва да пуснем молба до общината, която да бъде одобрена (или отхвърлена) от кмета Арнаудов.

Новото Ауди трябва да замести придобития преди три години за 43931 лева без ДДС Фолксваген "Пасат". Той е купен без конкурс по процедура и договаряне с покана. През далечната 2006 г. криза още няма, а списъкът с изискванията за кметската кола не се побира на една страница. Особено симпатично е условието колата да има "Отделение за чадър във вратата на шофьора", наред с "Хромирани детайли в купето". Именно такъв "Пасат" намират и доставят от фирмата "ВЕСТАУТО-М" ООД. Той и сега изглежда съвсем представително за кмет на община с 9000 жители.

За това, че пари няма кметът, е знаел, доста преди да се сключи договорът с "ЕВРО КАР". На 17-ти юли Арнаудов докладва на общинския съвет мрачна прогноза за ефекта от кризата върху бюджета на общината. Става ясно, че собствените приходи ще се сринат до 30-40% от планираното ако се запази този темп на събираемост. За да продължи да финансира сключените договори кметът иска от общинарите да одобрят заем от 3 000 000 лв. Решението минава на сесия на общинския съвет на 30-ти юли с гласа на шефа на Банка "ДСК"-Царево, който е независим общински съветник.

Една седмица по-късно "търсенето на пари", за което споменава кметът, очевидно е добре напреднало, за да се сключи договор за нова кола, вместо да се прекрати обществената поръчка с мотивите, че има криза, че няма приходи и че общината трябва да прилага собствената си антикризисна програма.

Скромна кметска кола за 80 хил. лв.

Изискванията към лимузината иначе са скромни: достатъчно е да има задвижване на четирите колела и дизелов двигател над 200 конски сили! В обявената обществена поръчка с конкурс се приема и "еквивалентен" на марката Ауди модел, но такъв явно не се е намерил и общината е избрала "шестицата" срещу 66666.67 лева без ДДС (80000 с ДДС).

Впрочем, всичко е относително и "антикризисната" покупка на община Царево не може да се мери с подобна такава в община Несебър. Там на 19.06.2009 са възложили обществена поръчки на фирмата "Дарс-ауто ЕООД" за доставка на представителен автомобил срещу 183 848 лева с включено ДДС. Както се казва: "Нерде Мичурин, нерде Съни бийч."

"Дяволската шестица" на царевското Ауди любопитно контрастира с една не толкова щастлива седмица. 7 милиона лева е дългът на общината, твърди общинският съветник и председател на СДС-Царево Людмил Николов, който за разлика от кмета с удоволствие коментира темата за общинските харчове. Той припомня декларацията, която "сините" разпространиха в края на юли. В нея се казва, че Царево е пред фалит и че сините съветници няма да гласуват новия заем от 3 милиона, който царевци ще изплащат 10 години.

Най-скандалното, според Николов, е, че кметът не е уважил гласувания бюджет за капиталовата програма и е сключил самоволно договори за 3 200 000 лв над него. На това обвинение Петко Арнаудов отговаря, че има програма, с която е избран и ако трябва ще взима заеми, за да я изпълни. Според него опонентът му не е компетентен, за да оцени дупката в общинския бюджет. "Ако иска, да дойда да го науча г-н Николов как стават тези работи", иронизира Арнаудов в пресата.

"Ние му обясняваме, че трябва да спазва закона, а той иска да ни научи да го нарушаваме като него", казва Людмил Николов. "Не може кметът на община Царево да продължава да се изживява като първи секретар на общински комитет на БКП от преди 1989 г. Вече има правила, норми, които трябва да спазваме като страна членка на ЕС. Общинският съвет е гласувал и приел бюджет и кметът не може да го надвишава самоволно, за да си изпълни партийната програма."

Оказва се, обаче че може, и това личи черно на бяло от Регистъра за обществените поръчки. На 7 юли община Царево сключва договор с Главболгарстрой - Бургас за извършване на строителни и монтажни работи по реконструкция на сградата на лятното кино в музей срещу 566720.8 лева. Разходът, гласуван в бюджет 2009 за тази реконструкция, е 200 000 лв. Същата сума е упомената и в списъка на обектите, които Арнаудов иска да финансира с новия заем за 3 млн лв.

Според Людмил Николов кметът е докладвал на общинарите за планиран разход от 200 000 лева на 17-ти юли, тоест, десет дни след като е сключен договор за 566 720 лв с ГБС-Бургас. Същата фирма - "Главболгарстрой" - бе избрана за ремонта на сградата на МРРБ, излязъл над 2000 евро на кв/м.

Тези "премълчани" 366 720 лева, които се доказват документално, са само върхът на айсберга от злоупотреби, твърдят критиците на Арнаудов. Николов припомня как преди години в Ахтопол са поставени тротоарни плочки по 150 лв за квадратен метър само за труд. "За тези пари щях да ги направя с вградено отопление" - шегува се съветникът.

Критиките, обаче, не са само шеговити. Системно в общинския съвет се внасят неокомплектовани докладни записки с липсваща информация за параметрите на договорите. Не се предоставят договорите с фирмите на които общината дължи пари и не се знае за какво е похарчен дълга. Шуробаджанащината, назначенията на роднини на общинска работа и конфликтите на интереси били правило, а не изключение.

Стигнало се до парадокса общината да откаже да даде на общинския съветник Людмил Николов списък на работещите в кметство Царево с мотива, че ще се разкрият лични данни.

Ситуацията в общините е същата като в държавата, даже по-зле, анализира Николов. Всичко върви по схемата "след нас потоп" огласена от новия министър на регионалното развитие Росен Плевналиев. През 2008 и 2009 се сключват бързешката договори, които нямат финансово покритие. Резултатът за МРРБ е 300 млн дълг и заплаха от фалит. Съдейки по примера на Царево, в предизборния период "червените общини" също са сключвали ударно договори все едно няма криза и бюджетът им ще се преизпълни.

Сега тези общини са потънали в дългове и ако се направи един одит на вътрешната им задлъжнялост цифрата може да надвиши многократно дълговете на министерствата - прогнозира Николов. Той се надява, че след ревизиите в държавата новото правителство ще започне ревизии в общините. С други думи, току що създадената парламентарна анкетна комисия за разследване на злоупотреби в стария кабинет трябва да се заеме и с местната власт. Може също да се създаде специална комисия само за общинските далавери, която със сигурност ще извади на бял свят скандални злоупотреби. Толкова скандални, че покупката на лимузина по време на криза може да се окаже банално дребнотемие.

"И брокер съм, и градинар съм..."

Последната проверка на общинските сметки на Царево е от 2004 г. Тогавашната Агенция за държавен вътрешно-финансов контрол констатира 112 нарушения на закона, публикувани на 03/08/2005 в одитен доклад от 69 страници. От доклада личи, че след като Петко Арнаудов става кмет продажбите на общински имоти нараства лавинообразно. Голяма част от констатираните нарушения са свързани с обществени поръчки възлагани без конкурс както изисква ЗОП, продажби на имоти на половин цена, договори със свързани фирми, конфликти на интереси. Кметът дори назначил съпругата си Ягода на работа в общината, с което нарушил Закона за държавния служител.

Петко Арнаудов, обаче, е в добри отношения с Темида, съдейки по събитията от последните няколко години. В края на 2003 г. общинарите решават да дадат без търг и конкурс терен на първа линия на малкия плаж в Лозенец на ВАС. Магистратите го придобиват за символична цена.

През 2004 г. прокуратурата в Бургас образува досъдебно производство срещу Арнаудов за нарушения по ЗОП, но с постановление от 02/08/2005 (ден преди публикуването на одитния доклад) го прекратява. Самият доклад не предизвиква други жестикулации на правоохранителните органи. Добре е да се припомни, че когато стават въпросните събития, изборите са минали, партията на Арнаудов е първа политическа сила и президентът Георги Първанов бабува на тройната коалиция, която ще сформира правителство на 17 август.

Само след месец, на 09/06/2005, Върховният админстративен съд сключва договор с фирмата "Диана-Комерс" за построяване на почивна станция на брега на малкия плаж в Лозенец срещу 1.5 млн лева. Цялата операция за кефа на магистратите ще излезе на хазната 3.2 млн лева.

Две години по-късно, през лятото на 2007 висшите магистрати вече отмарят на "Темида Бийч", както го наричат местните хора, докато колегите им, останали в София, ликвидираха парк Странджа по жалба на Арнаудов. Наглият акт възбуни гражданското общество, което (с право) го възприе като опит да се узакони скандалният незаконен строеж на фирмата "Краш 2000" край Варвара. Протестите принудиха парламентът да се намеси. Така след като 3-членният състав на ВАС премахна парка, депутатите направиха заповедите за създаване на природни паркове необжалваеми и 5-членният състав не можа да потвърди решението на тричленката.

Репутацията на Арнаудов се срина в национален мащаб, но се затвърди локално на кметските избори през есента на 2007, когато беше преизбран. Подкрепа за Арнаудов тогава декларира сегашният министър без портфейл Божидар Димитров. Времена са славни за община Царево. Строят се грандиозни курортни комплекси. Обявяват се инвеститорски намерения за още по-грандиозни, като императорския апартамент "Йован Цезар" за 6.6 милиона евро. Царево е в апогея на инвестиционната си програма. Лее се бетон. Леят се и фекалии в морето поради липса на пречиствателни станции в почти цялата община. Липсата е хванала също асфалта по улиците и по пътищата на юг и на север от Царево.

Общината не може да защити нито един проект за еврофинансиране, но пък кметът навсякъде оповестява амбициите си да направи града "четвъртата морска врата на България" и да преобрази "изостаналия юг на Българското Черноморие".

Преди изборите Арнаудов се проявява и като озеленител. Според регистъра за обществени поръчки през юни 2007 като допълнителни строително-монтажни работи по новата сграда на кметството в с. Варвара са поръчани от фирмата "Бургасцвет-90-Танев" растения за 129 хил. лв. Пред кметството наистина има две красиво аранжирани лехи с 50-60 растения. Излиза, че единичната цена на посадените храсти и дръвчета е над 2000 лева, което далеч надхвърля рекорда на скъпите принтери, поръчани от МВР.

"Бургасцвет-90-Танев" има късмета да спечели и следващата обществена поръчка за доставка на цветя и растения за нуждите на община Царево. Тя е за 150 хил. лв. и е датирана от 13.10.2008. Тогава управляващите твърдяха, че кризата ще ни подмине. Задаваха се критични избори и озеленяването на общината трябваше да е на висота.

Кризата все пак дойде, а с нея се събуди и природата, която раздвижи телеса под станцията на магистратите и я напука. Оказа се, че постройката над плажа е на свлачище. За укрепването му МРРБ наля спешно 1.8 млн лева от джоба на данъкоплатците. Въпросът за отговорността на Арнаудов, разрешил строеж на свлачището, не стои на дневен ред... засега поне. Стои, обаче, като паметник на беззаконието строежът на "Краш 2000", за чието разрушаване, по думите на кмета, общината няма пари. Както се очертава, няма и да има.

Целият текст в блога на автора

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



 1. pravolineen
  #19

  Няма ли кой да ги спре тези нагли местни васали.Ботевградския кмет вече е хитова фигура по кражби и своеволия.Къде е държавата,къде е премиера ! Б.Борисов направи и синчето му депутат от Герб./ http://www.bot.bg/index.php?t=vcontent&id=6934 /. Всяка сутрин служебно,с общинската кола,депутатчето се експедира за София вечер се прибира.Няма как,може да се изгуби в големия град.А иначе-патриот го раздава.Така ли министър председателя се бори със злоупотребите с народна пара?

 2. Луцифер
  #18

  да се мачкат незабавно!!! Нищо не издава простака повече от нуждата му за показност. Баща му е вървял след каруцата, а този самозабравил се чиновник ще си вози туловището в кола за 80 000 лв!? Що се късае за чадъра - да си го слага отзад...

 3. кристален фен
  #17

  Долу Костов!

 4. гражданин
  #16

  Надявам се, че този кмет ще бъде разследван и пратен в затвора!

 5. жнм
  #15

  http://bg.altermedia.info/?p=10993

 6. Реформатор
  #14

  Ще дойде ред и на местните феодали, разбира се ,ако Борисов иска да запази рейтинга си.

 7. Gen. Augusto Pinochet
  #13

  I mnogo pari i interesi darji. Edinstvenia nachin e da mu bade otriazana glavata ot diasna paravoenna grupirovka, koiato da ima za cel da sazdade darjava na zakona i obshtestvenia red. Togava i magistratie i pravitelstvoto moje da se naloji da si mradnat zadnika, za da napraviat neshto.

 8. леля Пенка
  #12

  хората са си го избрали.Следващият път ще мислят повече.

 9. Ейджънт Гоуце
  #11

  се движи в Пежо 607. Най-скъпите от тях са на цена около 50 000 евро.А какво ли е мнението на общинския съвет?

 10. MVnR+
  #10

  А все пак лицето Чобанов не стана депутат от ДСБ.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.