Общини и фирми без заплати преди Коледа заради спрените европари

Кабинетът дава някаква сума за разплащане, не казва колко и за кого – не било важно за публиката

Общини и фирми без заплати преди Коледа заради спрените европари

Общини и бизнес са ужасени как ще платят заплати преди Коледа, тъй като няма да получат очакваните средства по изпълнението на европейски проекти по всички оперативни програми, тъй като те са спрени от десетина дни. Това се оплакаха кметове пред Mediapool.

Най-тежко е положението с плащанията на безработните, които са наети по програма за временна заетост, финансирана от оперативна програма "Човешки ресурси". Там плащанията възлизат на около 90 млн. лв., по неофициални данни.

Парите по всички оперативни програми са спрени от две седмици. Причината е, че Европейската комисия е прекратила възстановяването на разходи от 15 ноември заради дефицита в европейския бюджет и ще започне възстановяване на средствата през януари догодина.

Междувременно правителството одобри в сряда допълнителни средства към Националния фонд, но отказа да съобщи колко са отпуснатите средства, както и кои плащания първо ще бъдат покрити.

"Важното е, че средства са осигурени. На публиката не е необходима информация колко и за кого ще отидат те", каза зам.-министърът на финансите Кирил Желев по телефона за Mediapool.

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова не беше открита за коментар. От кабинета ѝ заявиха пред Mediapool, че няма да кажат какви средства са осигурени.

Правителствени източници твърдят, че са осигурени пари за покриване на плащанията за хората, наети по програма "Човешки ресурси" за да не посрещнат коледните и новогодишните празници с празна трапеза.

Най-вероятно плащанията по инфраструктурни проекти ще останат за следващата година и така фирмите, които са изпълнявали дейности по тях, също ще останат с празни джобове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?