Общини и училища получават 3.5 млн. лв. за чиста околна среда

Крайният срок за подаване на проекти е 20 февруари

Общини и училища получават 3.5 млн. лв. за чиста околна среда

С до 10 000 лв. за общини и кметства и до 5000 лв. за училища и детски градини ще бъдат финансирани проекти за опазване на околната среда, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в понеделник.

Тазгодишната кампания "За чиста околна среда", която се провежда за 12-та поредна година, е на тема "Обичам природата – и аз участвам". Целта е да се повиши екологичната култура и навлизането на съвременни тенденции в сферата на опазване на околната среда.

Бюджетът на кампанията е 3.5 млн. лв. За училища, детски градини и обединени детски комплекси предвиденият бюджет е общо 1.2 млн. лева, а за общини и кметства са заделени 2.3 млн. лв.

Крайният срок за кандидатстване е до 20 февруари. Проектните предложения трябва да се изпратят по пощата до Предприятието за управление на околната среда (ПУДОС). Проекти донесени на ръка няма да се приемат.

В класирането няма да бъдат включвани проекти на училища, детски градини, общини и кметства, които са били финансирани през последните две години – 2013 и 2014 г. Целта на ограничението е да се даде възможност на по-голям брой нови участници да се възползват от предоставените средства, е посочено в съобщението на ПУДОС.

При оценяването водещи ще бъдат съдържанието на проекта, оригиналност на идеите и цялостното оформяне на проектното предложение.

От 2009 г. досега са реализирани 2048 проекти в рамките на програмата.

"Проектите са малки по мащаб, но сериозни като полза и ефект. Те подпомагат, както местните общности, така и възпитанието и образованието на децата ни", каза министър Василева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?