Общини и ведомства отново могат да кандидатстват за пари за електромобили

Общини и ведомства отново могат да кандидатстват за пари за електромобили

Националният доверителен екофонд (НДЕФ) отново приема кандидатури от общини и ведомство за финансиране на покупка на автомобили като заявленията ще се приемат до 1 април, съобщиха от фонда и екоминистерството в петък.

Това е шестата подобна покана, след като в предишните бяха подадени 53 проектни предложения, от които са окончателно изпълнени 20 проекта. По тях са изплатени 480 хил. лв.

От общо 2 млн. лв. за покупка на електромобили за администрацията, остатъчният ресурс за разплащане (в това число и по изпълнявани проекти към 31.12.2018 г.) е 1.440 млн. лв., посочват от екоминистерствотко

Средствата в Инвестиционната програма за климата, по която се финансират тези покупки, идват от търговията със спестени от държавата парникови емисии.

Според условията за кандидатстване безвъзмездната субсидия е фиксирана за всеки различен вид превозно средство, независимо от цената, на която ще се купи то. Най-много пари – 40 хил. лв., ще се дават за изцяло електрически превозни средства категория М2 и N2.  За изцяло електрически превозни средства (ванове 7+1; 6+1 места), категория М1 или N1 ще се предоставят 30 хли. лв. По 20 хил. лв. ще се отпускат за изцяло електрически превозни средства категория М1 и N1 (4+1 места), както и за изцяло електрически превозни средства категория L7e.  По 10 000 лв. са предвидени за хибридни електрически (plug-in) превозни средства категория M1 и N1 (4+1 места). Средства ще се отпускат и за допълнителни надстройки (за почистване, за поливане, за превозване на обемни предмети, изотермални кутии, контейнери за боклук) - до 50% от стойността им, но не повече от 3 хил. лв.

Бенефициентите ще трябва да изберат доставчика на електрическите возила чрез обществена поръчка.

Досега по тази програма са закупени 22 изцяло електрически превозни средства категория М1 и N1 (4+1 места) и 4 хибридни електрически (plug-in) превозни средства категория M1 и N1 (4+1 места). Ползватели на закупените електромобили по 15 от изпълнените проекти са общински администрации, а по 5 – дирекции/структури от централната администрация на 5 министерства.

В процес на изпълнение са проектите на още 17 бенефициента, които ще бъдат изплатени през 2019 г. след избор на изпълнител и доставка.

От Министерството на околната среда и водите дават и добри примери на възползвали се от програмата. Община Гоце Делчев е закупила електромобил за разнасяне на храна от социалния патронаж на над 400 души, сред които хора в неравностойно положение. Колата се ползва и от общинската администрация. В София такова возило се ползва за връзка на Столичния инспекторат с 24-те районни инспектората. Купеният от Габрово електромобил се ползва от Ентографския музей за гостите на откритото пространство, както и при пътувания по съвместни инициативи с читалищата от цялата област.

Община Казанлък пък в последния прием на заявления е поискала да се оборудва с нов изцяло електрически автомобил и надстройка за поливане за поддръжка на паркове, зелени площи и пешеходни алеи.

Парламентът също иска да си купи електрически превозни средства – три хибридни коли, които ще возят ръководствата на парламентарните групи и парламентарните комисии, народни представители и служители от администрацията на парламента, посочват от екоминистерството..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес