Общини и ведомства отново могат да кандидатстват за пари за електромобили

Общини и ведомства отново могат да кандидатстват за пари за електромобили

Националният доверителен екофонд (НДЕФ) отново приема кандидатури от общини и ведомство за финансиране на покупка на автомобили като заявленията ще се приемат до 1 април, съобщиха от фонда и екоминистерството в петък.

Това е шестата подобна покана, след като в предишните бяха подадени 53 проектни предложения, от които са окончателно изпълнени 20 проекта. По тях са изплатени 480 хил. лв.

От общо 2 млн. лв. за покупка на електромобили за администрацията, остатъчният ресурс за разплащане (в това число и по изпълнявани проекти към 31.12.2018 г.) е 1.440 млн. лв., посочват от екоминистерствотко

Средствата в Инвестиционната програма за климата, по която се финансират тези покупки, идват от търговията със спестени от държавата парникови емисии.

Според условията за кандидатстване безвъзмездната субсидия е фиксирана за всеки различен вид превозно средство, независимо от цената, на която ще се купи то. Най-много пари – 40 хил. лв., ще се дават за изцяло електрически превозни средства категория М2 и N2.  За изцяло електрически превозни средства (ванове 7+1; 6+1 места), категория М1 или N1 ще се предоставят 30 хли. лв. По 20 хил. лв. ще се отпускат за изцяло електрически превозни средства категория М1 и N1 (4+1 места), както и за изцяло електрически превозни средства категория L7e.  По 10 000 лв. са предвидени за хибридни електрически (plug-in) превозни средства категория M1 и N1 (4+1 места). Средства ще се отпускат и за допълнителни надстройки (за почистване, за поливане, за превозване на обемни предмети, изотермални кутии, контейнери за боклук) - до 50% от стойността им, но не повече от 3 хил. лв.

Бенефициентите ще трябва да изберат доставчика на електрическите возила чрез обществена поръчка.

Досега по тази програма са закупени 22 изцяло електрически превозни средства категория М1 и N1 (4+1 места) и 4 хибридни електрически (plug-in) превозни средства категория M1 и N1 (4+1 места). Ползватели на закупените електромобили по 15 от изпълнените проекти са общински администрации, а по 5 – дирекции/структури от централната администрация на 5 министерства.

В процес на изпълнение са проектите на още 17 бенефициента, които ще бъдат изплатени през 2019 г. след избор на изпълнител и доставка.

От Министерството на околната среда и водите дават и добри примери на възползвали се от програмата. Община Гоце Делчев е закупила електромобил за разнасяне на храна от социалния патронаж на над 400 души, сред които хора в неравностойно положение. Колата се ползва и от общинската администрация. В София такова возило се ползва за връзка на Столичния инспекторат с 24-те районни инспектората. Купеният от Габрово електромобил се ползва от Ентографския музей за гостите на откритото пространство, както и при пътувания по съвместни инициативи с читалищата от цялата област.

Община Казанлък пък в последния прием на заявления е поискала да се оборудва с нов изцяло електрически автомобил и надстройка за поливане за поддръжка на паркове, зелени площи и пешеходни алеи.

Парламентът също иска да си купи електрически превозни средства – три хибридни коли, които ще возят ръководствата на парламентарните групи и парламентарните комисии, народни представители и служители от администрацията на парламента, посочват от екоминистерството..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?