Общини получават 20 млн. лв. за разработване и реклама на туризма си

За разработване и реклама на туристически продукти 21 български общини получават 20 млн. лв. по европейската програма "Регионално развитие". "Чековете" на общините бяха връчени на церемония в Добрич в понеделник. Финансират се общо 28 проекта, които са одобрени от 49 предложения

С предоставените средства ще се разработят нови туристически пакети, които ще се рекламира на национални и международни туристически борси, “защото България може да покаже уникална история, уникални обекти”, каза регионалният министър Лиляна Павлова по време на церемонията.

 

Тези проекти дават шанс на общините да обединят усилията си, да покажат уникалното си природно богатство, историческо и културно наследство, да се рекламират, включително и чрез участие в международни туристически борси, заяви министър Павлова.

 

Добрич получава 486 245 лв. за подобряване и реклама на туризма си. Проектът "Пъстрото лице на Добруджа" ще се изпълнява в продължение от две години заедно с общините Балчик и Каварна. Останалите общини, на които също се предоставя финансиране, са Банско, Бургас, Враца, Велико Търново, Вършец, Дулово, Елена, Казанлък, Ловеч, Момчилград, Монтана, Пловдив, Поморие, Русе, Самоков, Сливен, Свищов, Трън, Тунджа и Шумен.

 

Павлова обясни, че има свободен ресурс от още 6 млн. лв., които могат да бъдат предоставени на останалите общини, които до сега не са били кандидатствали или имат одобрени проекти.

 

С тези средства може да се направи една много сериозна инвестиция, допълни ригуоналният министър. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 28 септември тази година. Павлова изрази увереност, че до края на 2012 реално тези средства ще бъдат усвоени от българските общини.

Споделяне

Още от Бизнес