Общини получиха 88 млн. лв. за европроекти с премиерска препоръка “да внимават“

Общини получиха 88 млн. лв. за европроекти с премиерска препоръка “да внимават“

Докато премиерът Бойков Борисов връчваше на кметове на селски общини договори за 88 млн. лева, финансирани от еврофондовете, управниците на Благоевград и Монтана критикуваха правителството заради орязването на разходите за местната власт с 20 на сто.

Внимавайте с обществените поръчки, с братя, сестри, приятели, кръгове и кръгчета, заяви премиерът, давайки контрактите с изцяло безвъзмездно финансиране на 24-те общини. Не се подвеждайте, провеждайте прозрачни публични конкурси, защото декември, когато дойдат да ни проверяват, ако имаме нарушения, ще се червим заедно, допълни той.

Част от проектите са насочени към домове за възрастни хора и домове за деца, лишени от родителски грижи.

Общините с проекти по Програмата за развитие на селските райони са освободени от 20% ДДС, припомни Борисов и коментира: "До преди нас малките общини трябваше да плащат 20 процента върху проекта. Представете си сега един проект от два милиона и половина, който колегата спечели, това означава 500 000 лв. да внесе днес в хазната."

От следващата седмица кметовете на общините могат да подават заявленията си за 50% авансово плащане от общата стойност на проектите.

Програмата за развитие на селските райони е с 15 процента усвояемост, каза министър-председателят и изрази надежда в следващите месеци тя да стигне 50 на сто. Това са средства, които отиват в малките общини, пари за това хората там да живеят по-добре, каза премиерът и добави, че задачата е до края на мандата усвояемостта по програмата да отиде на 100 процента.

Междувременно в интервю пред БНР кметът на Благоевград Костадин Паскалев (БСП) заяви, че идеята на правителството за орязване на разходите на общините с 20% е "поредната секира" за дейността на местните власти. По думите му по този начин ще бъде затруднена работата на местната власт в сферите на здравеопазването, културата, социалните дейности и образованието.

"Дейността на диспансерите в общините ще бъде много сериозно затруднена. По всяка вероятност ще трябва да закриваме културни институции, да дофинансираме с общински средства държавно делегирани дейности. Това е, което прави държавата. Тя прехвърля собствената си невъзможност да се справи с приходната част в държавния бюджет върху общините - ангажимента или да предлагат услуги, или да закриват съответни структури.", коментира Паскалев.

Средните и малки общини ще пострадат най-много от бюджетните съкращения, смята кметът на Монтана Златко Живков.

"Дейностите, които ще пострадат, са на първо място общинската администрация – веднъж парите за администрациите бяха намалени с 10% миналата година при изпълнението на бюджет 2009 г., втори път с още 17% бяха намалени средствата при приемането на Бюджет 2010 г., а сега и с още 20%. Аз не знам какво повече от 47% може да се съкрати и за какви услуги и обслужваме ще говорим и в централните ни администрации в общините и в изнесените в кметствата и кметските наместничества, които ние имаме в България. Притеснителен е фактът, че ще бъде намалена общата изравнителна субсидия с 20%. Почти 50% от българските общини разчитат много на нея. Тя е субсидията, която използват за местни дейности, а за 27 български общини тя е основен, да не кажа единствен източник", казва Живков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?