Общини получиха субсидии за минерални басейни, оранжерии и геотермално отопление

Отпуска се още милион за покупка на електромобили от държавната и местната администрация

Общини получиха субсидии за минерални басейни, оранжерии и геотермално отопление

Девет общини получиха от Министерството на околната среда и водите близо 6 млн. лв. държавно подпомагане за построяване на инфраструктура, която ще им позволи да използват минерални избори на тяхна територия за изграждане и захранване с топли води на градски басейни, къпални, спа комплекси, както и за геотермално отопление на обществени сгради и частни оранжерии. Отделно общинската и държавната администрация ще има достъп до 1 млн. лв. за закупуване на електромобили, като заявки за финансирането ще започнат да се приемат през февруари. Това съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева в сряда.

Първоначално планираните средства за субсидиране на общините, които преди години получиха безвъзмездно от държавата минерални избори с право да ги използват в продължение на 25 години, бяха 3.5 млн. лв., но в последствие бяха увеличени до сега предоставените 5.850 млн. лв. На практика са одобрени всички кандидатстващи проекти и пари се предоставят на общините Минерални бани (област Хасково), Полски Тръмбеш, Сапарева баня, Панагюрище, Бургас, Разлог, Берковица, Велинград и Септември. Повечето проекти са за изграждане на водопроводи и събирателни резервоари. Част от общините предвиждат инвестиции в помпени станции, надземна част на водовземни съоръжения и водомери на водоизточниците.

В Минерални бани и Полски Тръмбеш се предвиждат оранжерия, лятна къпалня, Панагюрище смята да инвестира в развитие на туризма, Бургас – в балнеолечение и плувни минерални басейни, Разлог - в отопление на общински и частни сгради с минерална вода. Във Велинград се планират минералните извори да се ползват за развитие на спа-туризъм и геотермално отопление, а Септември – да се построи обществена баня и плувен басейн.

Столичната община, която също получи от държавата безвъзмездно минерални извори и неведнъж е обявявала планове да ги използва за отопление на общински и държавни сгради, не е кандидатствала с проекти.

Василева припомни, че екоминистерството чрез Националния доверителен екофонд предоставя безвъзмездно 50 процента от необходимата инвестиция по проектите им за използване на минералните извори. Останалата част от финансирането местните власти трябва да предоставят от своите бюджети или от заеми, като екофондът ще покрие лихвите по тях.

След като миналата година ековедомството предостави 1 млн. лв. на общинската и държавата администрация за електромобили и дори само то си купи екологична кола, сега още 1 млн. лв. се отпускат с тази цел. Досега по програмата са купени 34 електромобила и 10 плъгин хибрида на 22 общини и 4 държавни институции.

На 20 февруари ще тръгне приемането на заявки за нови електромобили, като сега ще е разширен обхватът на субсидията и ще се финансира купуването и на почистваща електромобилна техника и електрически микробуси, обясни Василева.

20 хил. лв. ще е подпомагането за купуването на електромобил, за хибрид помощта ще е 10 хил. лв., 15 хил. лв. ще се дават за покупка на изцяло електрически малки превозни средства и 40 хил. лв. - за електромикробуси.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?