Общини пред бедствено положение с боклука заради затварянето на 113 депа

В Пазарджишко се готвят за ситуацията, според екоминистерството проблем няма

Общини пред бедствено положение с боклука заради затварянето на 113 депа

На 31 декември изтича срокът, в който трябва да бъдат затворени 113 стари депа за отпадъци, заради които Брюксел стартира наказателна процедура срещу България, припомни в интервю за БТА министърът на околната сряда Нено Димов. В същото време част от общините не са готови с договорите за новите системи за управление на отпадъците, поради което някои се готвят да въведат бедствено положение.

В Пазарджик нямат оператор на новото депо

Девет общини от пазарджишка област може да обявяват бедствено положение заради проблем със сметосъбирането от началото на 2018 г., алармира пред БНР кметът на Пещера Николай Зайчев.

"Общинските сметища трябва да бъдат закрити, а новото регионално депо край Пазарджик няма оператор. Това поставя общините в региона в рискова ситуация", обясни кметът.

"От 1 януари всички сметища в страната се закриват. Големият проблем е, че е обжалвано решението за избор на изпълнител на регионалното депо и все още не е избран такъв. При това положение в действие влиза областният управител, който може да обяви бедствено положение за седем дни и след това да го удължи до един месец. Ние подписахме протокол, с който, ако до края на годината няма изпълнител, областният управител ще обяви бедствено положение, за да можем ние като община да спазим Закона за управление на отпадъците. И тъй като нямаме готовност за сметосъбирането и сметоизвозването през следващата година, няма да има повишение на таксата за битови отпадъци", поясни пред Агенция Фокус Зайчев.

България се ангажира да прекрати в края на 2017 г. експлоатацията на старите общински депа, които не отговарят на евроизискванията, след като Брюксел стартира наказателна процедура срещу страната. Затова още преди месеци кабинетът одобри затварянето на сметищата. Тогава от екоминистерството се ангажираха там, където все още се изграждат новите системи за отпадъците, боклукът да се вози към съседни общини.

"Вече са издадени заповедите на районните инспекции по околна среда за затварянето на всички депа, а на заседание на Министерския съвет беше прието решение, с което се указва на тези, които все още нямат завършени системи, къде могат да депонират, ако не сключат договори. Част от общините, които попадат в този обхват, имат в много напреднала фаза процедури за сключване на договори, така че не би трябвало да има проблем с това. Веднага след нова година, през януари, предстои да изпратим подробна информация на Европейската комисия за пълното изпълнение на ангажиментите ни и ще поискам започване на действия по закриване на тази много тежка процедура", заяви пред БТА в сряда Нено Димов.

Бойкот на новото депо за боклука на Кюстендил и Дупница

Междувременно, жителите на дупнишкото село Джерман решиха да протестират през първата или последната събота на всеки месец срещу проекта за изграждане на депо за отпадъци, предаде БНР. Първият протест е насрочен за Богоявление, 6 януари, когато те възнамеряват да блокират главен път Е-79, каза Борислав Тасков от протестния комитет.

От 5 години джерманци протестират и водят съдебни дела срещу проекта за депо в местността Спротива. Там трябва да се преработва отпадъкът на 6 общини - Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Невестино и Трекляно. Обектът се финансира по програмата "Околна среда" за над 30 милиона лева.

Според местните избраният терен, от около 200 декара, не е подходящ - земята е земеделска, дори е засята, теренът е с денивелация над 100 м. отстои на около 500 м. от автомагистрала "Струма" и река Джерман и на около 400 м. от крайните къщи в селото. За да измолят божията подкрепа, местните издигнаха и осветиха и параклис на площадката, където трябва да е бъдещото депо, с идеята никой да не посегне да събаря Божия храм.

Най-тежка е наказателната процедура за чистотата на въздуха

Пред БТА екоминистърът даде информация и за етапа, на който се намират останалите наказателни процедури срещу България в сферата на екологията.

Най-тежка е процедурата за чистотата на атмосферния въздух, по която страната е осъдена.

"Имах поредица от срещи с комисаря Кармену Вела и с неговия екип, имахме срещи и на експертно ниво. Очертали сме рамката на мерките и до края на януари ще имаме първи вариант на график, а до края на февруари този график трябва да бъде максимално изчистен. През март, когато е готов и окончателният доклад от Световната банка, е следващата среща на експертно ниво, за да включим и тези мерки в графика. До края на март би трябвало да сме изчистили мерките, сроковете, средствата, които са необходими, и отговорниците, след което трябва да започнем изпълнението на този график. Ако тези дейности се изпълнят, предполагам, че няма да се мине към следващата фаза на наказателно действие, защото подобряването на качеството на въздуха не може да се случи за една нощ. Това, което комисията също иска от нас, е да покажем реални резултати", посочи Димов.

По процедурата за „Калиакра“ той коментира, че вече са в сила заповедите за обявяване на защитена зона "Комплекс Калиакра" и за изменение и допълнение на заповедите, с които са обявени защитените зони "Калиакра", "Белите скали" и "Било".

"Това беше едно от основните искания в решението на комисията. Мисля, че сме много напреднали в разговора с тях за евентуално приключване на процедурата, но все още нямаме окончателен резултат. Може би това е начинът да се покаже как да се действа, когато са пряко ангажирани в изпълнението на определено решение местната власт и местните общности, централната власт и Брюксел", посочи министърът.

Споделяне

Още от Бизнес