Общини с висока безработица получават 2 млн. лв. за курсове и временна заетост

Общини с висока безработица получават 2 млн. лв. за курсове и временна заетост

В 14 общини от областите Враца, Видин и Монтана ще заработи нова програма за обучение и наемане на трайно безработни като приоритетни при назначаването и квалификациите ще са младежите до 29 години и по-необразованите. За финансирането на програмата за временна заетост в общините с висока безработица правителството опусна 2 млн. лв. от бюджета на социалното министерство, което ще провежда новата активна политика на пазара на труда, става ясно от съобщение на правителствата пресслужба.

Отпуснатите средства трябва да осигурят субсидирана заетост на около 830 безработни в периода септември - декември.

Приоритетно в обучение и заетост ще се включват продължително безработни, безработни младежи (до 29 години), както и безработни, които получават социални помощи или са с основно и по-ниско образование и без професионална квалификация, обясняват от Министерския съвет.

Всички включени в програмата безработни ще преминат мотивиране за активно търсене на работа. При нужда ще се организират и курсове за ограмотяване или за придобиване на квалификация по професия.

По новата програма ще се осигурява субсидирана заетост на пълно или непълно работно време. Наетите ще изпълняват различни дейности в частния сектор или общественополезни дейности към общините, като ремонт на обществени сгради, комунално-битово обслужване, поддържане на недвижимо културно наследство или оказване на услуги на населението.

Работодатели по програмата могат да са частни фирми, общински администрации и предприятия, социални предприятия, неправителствени организации и др. Те ще получават средства за трудовите възнаграждения на наетите лица и дължимите осигуровки за сметка на работодателя, съгласно Националния план за действие по заетостта за 2017 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?