Общините: Актуализацията на бюджета не решава проблема с издължаването към бизнеса

Актуализацията на бюджета няма да реши проблема с изплащането на задълженията към бизнеса от страна на общините. Това се казва в становището на Националното сдружение на общините (НСОРБ). 

Местната власт настоява "проектът на закона да третира задълженията на общините равнопоставено с тези на държавата“.

 

Задълженията на общините към бизнеса са значително по-големи от тези на държавата. По официални данни към края на март просрочените задължения на местната власт към бизнеса са 150 млн. лв. и формират 58% от общите просрочия на централното правителство и местните власти, е посочено в становището на НСОРБ.

 

Просрочените задължения на местната власт са основно към комуналните компании, както и към строителния бранш.

 

С актуализацията на бюджета остава нерешен и проблемът с т.нар. финансови корекции на общините по изпълнявани европейски проекти. Те възлизат общо на 50 млн. лв. за всичките 264 общини, е посочено в становището на НСОРБ.

 

По време на управлението на ГЕРБ на общините бяха наложени финансовите корекции основно заради проблеми при провеждането на обществените поръчки.

 

НСОРБ настоява този проблем да бъде решен, като иска при актуализацията на бюджета да се осигурят поне 30 млн. лв. от държавата за покриване на финансовите корекции. По този начин ще се изпълни принципът на споделената отговорност, като този подход трябва да продължи и в бюджета за 2014 г., смята НСОРБ.

 

В становището е отбелязано още, че броят на финансово слабите общини се е увеличил през последните години заради свитите приходи и ръста на цените. В същото време изравнителна държавна субсидия, която е основният инструмент за намаляване на финансовите неравенства на общините, остана непроменена, посочват от НСОРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес