Общините договориха по-нисък ръст на таксата за депонирана смет

Така обаче увеличението до исканите от ЕС 95 лв. на тон през 2020 г. ще е рязко

Общините договориха по-нисък ръст на таксата за депонирана смет

Таксата, която общините плащат в екоинспекциите за всеки тон депониран отпадък, ще се увеличи догодина само с 4 лв., а не с планираните 11 лв., научи Mediapool от свои източници в Министерството на околната среда и водите. Намалява се и ръстът на таксата в следващите години до 2020 г., когато според европейските регламенти местната власт трябва да дава по 95 лв. за всеки тон отпадъци, извозени в депо. Така обаче общините ще бъдат изправени пред шоково вдигане на тарифата.

По искане на сдружението на общините и след преговори с ековедомството, на среща в петък двете страни са се разбрали за промени в наредбата,  която регламентира таксите за депониране на сметта, които ще бъдат приети от Министерския съвет в оставащите дни до края на годината.

Въпросните тарифи бяха приети още през 2013 г.  и тогава също имаше тежки дискусии между екоминистерството и сдружението на общините и централната власт отново отстъпи.

Така бе решено, че таксата през 2015 г. ще е 28 лв., година по-късно – 36 лв., а през 2017 г. - 47 лв. Съществените скокове бяха планирани за 2018 и 2019 г., когато общините да плащат вече 61 лв. и 78 лв. за тон, а най-голямото увеличение до исканата от ЕС тарифа от 95 лв. през 2020 г. бе оставено за накрая.

От сдружението на общините обаче смятат, че тези такси са необосновани и нереалистични и са поискали тяхното намаляване. В резултат на преговорите през 2017 г. ще плащат 40 лв. вместо 47 лв.. През 2018 г. тарифата ще е 45 лв. вместо 61 лв. Година по-късно общините ще плащат 57 лв. вместо планираните 78 лв. и така за 2020 г. поскъпването ще е рязко с 38 лв.

Общините оправдават исканото намаляване на ръста на таксата за депониране на отпадъци с определянето на таксата смет за гражданите и фирмите, която в противен случай трябва да се повиши. Те също така разчитат, че до 2020 г., когато таксата ще скочи драстично ще са влезли в експлоатация инсталациите за сепариране на рециклируемите отпадъци, с което ще се намалят количествата смет, пращани за депониране, и така разходите им по това перо няма да са толкова високи.

По-рано в петък от сдружението на общините алармираха медиите, че се забавя определянето на новите такси за депониране, което на свой ред рефлектира върху изчисляването на таксите за смет за гражданите и фирмите и тяхното недоволство ще бъде насочено към общините.

След среща в МОСВ обаче са договорени нивата на таксите и са дадени гаранции за приемането им от правителството в оставка. 

От организацията се оплакаха още, че при приключилата през ноември процедура за финансиране от оперативната програма "Околна среда" (ОПОС) на инсталации за компостиране на отпадъци е са били отхвърлени всички внесени от общините предложения.

От екоминистерството обясниха пред Mediapool, че 18 са били проектните предложения за компостиращи инсталации, като е установено, че шест от сдруженията между общини за реализацията на такива проекти не отговарят на условията за допустимост. Те обаче ще бъдат поканени през януари 2017 г. за пряко договаряне, а останалите ще имат достъп до процедурата, отваряща се през април 2017 г. Общо предвидените средства за общински компостиращи инсталации са 97 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?