Общините искат да събират данък нива

Общините искат да събират данък нива

Да се въведе данък върху земеделските земи, предлага Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщи пред журналисти в понеделник кметът на Добрич Детелина Николова, която е в управата на неправителствената организация.

Според кметовете нивите трябва да бъдат облагани като всяка друга недвижима собственост.

Земеделските земи сега са единственият недвижим актив, върху който няма данъци, а чрез него се генерират съществени приходи, включително и чрез изплащаните от Европейския съюз субсидии, коментира Николова.

Равнопоставеността на различните видове бизнес и осигуряването на местни публични услуги изискват земята също да бъде данъчно третирана, смятат от сдружението.

Сметките му сочат, че ако се въведе данък само от 1 лев за декар, приходите от него биха възлезли на 19 млн. лв. годишно. При това парите от налога биха отишли основно в малките и средните общини, които в момента нямат много алтернативи да увеличат собствените си приходи, а в същото време имат сериозни финансови проблеми, аргументират се от НСОРБ.

Тяхното предложение може да бъде включено в обсъжданите промени в Закона за местните данъци и такси, обясни Детелина Николова.

Досега неведнъж е било обсъждано въвеждане на данък, но само върху пустеещите ниви като стимул за тяхното обработване. Нито един министър на земеделието обаче не посмя да го предложи законово, въпреки многократното лансиране на идеята.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?