Общините искат и държавата да плаща за грешките си по европроекти

Държавната администрация също да плаща финансови корекции при нарушения по европроектите, а не само потърпевши да са общините, искат от Националното сдружение на общините в България.

В момента местните власти са санкционирани от Европейската комисия при установени нарушения в изпълнението на европроекти, независимо че са част от тях има вина и държавната администрация.
 
Според сдружението всяка от институциите, отговорна за управлението на европейските средства, трябва да поеме както позитивите, така и негативите от собствените си действия и бездействия. Затова то настоява с промени в две постановления на Министерския съвет ясно да се разпределят отговорностите, да се създадат еднотипни правила и финансовата тежест да се поема съгласно принципа "Виновният плаща!“.

"Отчитаме, че през първия програмен период централната и местната власт се учехме в движение, всички допускахме грешки", се посочва в позиция на организацията.

Сдружението не е съгласно само общините да плащат за корекции, наложени поради несинхронизиране на националното ни законодателство с европейското, противоречащи си нормативни актове, както и за налагани от управляващите органи на оперативните програми изисквания, които после се оценяват от Брюксел като нарушения.

"Ние, като бенефициенти сме задължени да спазваме изискванията на управляващи и сертифициращи органи, да съгласуваме с тях своите решения, проверявани сме от контролните институции. Парадоксалното е, че след като всички те многократно са одобрявали нашите действия, налаганите финансови корекции остават само за сметка на нас и нашите граждани. Подобен модел не се прилага в нито една страна-членка на Европейския съюз!", пише в позицията на общините.

Споделяне

Още от България