Общините искат нова методика за зимното чистене

Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) иска да бъде променена методиката за определяне на държавния трансфер за зимно поддържане на общинските пътища през периода 2013-2015 година. Това съобщи кметът на Добрич Детелина Николова, която е член на управителния съвет на неправителствената организация, цитирана от БТА.

Новата методика в момента се разработва от НСОРБ. Тя ще отчита различните климатични условия в общините, тяхната големина, както и осъвременяването на някои коефициенти, които не са променяни от години.

В момента повечето общини са в кризисно отношение заради тежката зима. Държавният трансфер за общините беше 25 млн. лв., което е два пъти по-малко от средствата за зимното чистене на републиканските пътища, които са двойно по-малко километри.

Според сдружението на общините държавният трансфер покрива само 20% от реалните разходи на местната власт за зимно поддържане на пътищата. Това е основната причина за увеличаване на задълженията на общините към пътните фирми, които вече достигат 11 млн. лв.

В същото време в проекта за тригодишната бюджетна прогноза на финансовото министерство е предвиден ръст от 5 милиона лева в трансфера за зимно поддържане на пътищата през 2013 г. спрямо 2012 г. Този размер е запазен и за 2014 година, посочи Николова.

За това НСОРБ ще предложи на финансовия министър да бъде създадена работна група с представители на Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и общините, която да разработи промените в методиката за трансфера на средства от държавния бюджет за зимно поддържане на общинските пътища.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?