Общините искат повече пари и независимост от държавата

Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) ще поиска повече пари за ремонти на общинските пътища. Това заяви председателят на сдружението Тодор Попов след заседание в Търговище, цитиран от БГНЕС.

Попов каза, че имат разбиране от страна на министър Дянков, но докато искането не стане факт, са леко скептични. Исканото увеличение само за пътищата е над 45 %. За останалите капиталови разходи още 150 %, което е около 50 млн. лв. "Искаме да се върнем на нивата от 2008 г.", каза Попов.

В тази връзка от НСОРБ поискаха да се въведат средни критерии при определянето на местните данъци и такси. Освен за пътища, сдружението ще поиска от финансовото министерство повече пари за образование, култура, социални дейности. С 25 млн. лв. ще се иска и да бъде завишена общата изравнителна субсидия за 2013 година. От сдружението се обединиха и за това бъдат въведени средни критерии при определянето на местните данъци и такси в българските общини.

До месец октомври заедно с народните представители по места ще бъдат обсъждани мерките за въвеждане на финансова децентрализация на общините, както и да се подготвят промени в Закона за местното самоуправление. „Наясно сме, че във времето, в което живеем, може би нещата няма да станат веднага, но всички са убедени, че този закон трябва да се придвижи. В стария вече не можем да работим. Идва ни тесен", каза още д-р Мирев.

Той допълни, че в закона трябва подробно да се опишат отношенията с централната власт и отговорностите, които ще поемат общините. В това число е и финансирането. Според кмета на Търговище досега се е получавала властова децентрализация без финансова такава.

Споделяне

Още от България