Въпреки повечето средства, предвидени в бюджета догодина

Общините искат повече пари за ремонт на пътища и заплати

Борисов подписа със сдружението им споразумение и обеща помощ, защото знаел какво е да си кмет

Бойко Борисов и Тодор Попов. Сн.Министерски съвет

Всички общини ще получат от бюджета догодина по-висока изравнителната субсидия, увеличение на капиталовите разходи, както и повече средства за зимно почистване, но 30 хил. км общински пътища са забравени от държавата. Наложително е да бъдат увеличени и парите за общинската администрация, където заплатите не са вдигани от 6 години.

Това заяви председателят на управата на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) Тодор Попов по време на общото събрание на организацията, в което се включиха и премиерът Бойко Борисов и редица министри, а други членове на кабинета ще се включват и във втория ден от годишната конференция на общините в четвъртък.

Освен проблема с поддръжката на общинските пътища, по които минават двойно повече автомобили, отколкото по първокласните, Попов посочи, че "общините не трябва да бъдат бъдат забравени и като бенефициенти по ВиК-проекти".

Като основни искания на местната власт той посочи финансова децентрализация на общините, която продължава да не се случва, и по-добро усвояване на европейските фондове.

Председателят на сдружението на общините коментира отиващата си година като тежка от една страна заради природните бедствия, сполетели цялата страна, и от друга - поради финансовите корекции, наложени на общините заради нарушения по изпълняваните от тях проекти с европейско финансиране.

Предизвикателство пред общините е приключването на настоящия програмен период, отбеляза Попов. Той изрази съжаление, че 2014 г. е нулева за новия програмен период, а като такава със сигурност ще бъде и следващата година. Два пъти се спъваме в един и същи камък, коментира той. Според него става все по-труден за решаване проблемът за осигуряване на устойчивост за приключилите европроекти.

Представителят на местната власт посочи още че най-желаните реформи отново са отложени,

след като не е прието като предложението на сдружението 2 процента от данъка върху доходите върху физическите лица да отиват в бюджетите на общините. Това бе обявено от ГЕРБВ предизборната кампания на управляващата сега партия, но не бе вкарано в законите за бюджета догодина.

Ще се постараем да помогнем на всеки един кмет и на всяка една община, заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов. През изминалата година и половина видяхме как не трябва да се отнасят с общините, посочи той

Избиран съм мажоритарно два пъти за кмет и знам какво е да ти вярват 2 млн.души, посочи пред делегатите на форума Борисов. Той изрази убеждението си, че когато е бил премиер в първото правителство на ГЕРБ не е имало кмет в страната, който да е бил притискан от централната власт. По думите на министър-председателя правителството на Орешарски е "ударило" общините с наложените финансови корекции.

Той изтъкна, че никога не би отказал помощ на кметовете и винаги е готов да се срещне с тях. Борисов съобщи, че във втория ден на форума всички министри ще присъстват, за да се обсъдят проектите и да се помогне на всяка една община във връзка с финансовите корекции. В рамките на общото събрание на сдружението Борисов и Тодор Попов подписаха споразумение за сътрудничество между Министерския съвет и сдружението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес