Общините на БСП, ДПС и НДСВ получават 64% от държавните субсидии

Общините с кметове, излъчени от партиите в управляващата коалиция, получат общо 64 процента от целевата държавна субсидия за местната власт през 2009 година. Това показва справка за разпределението на средствата, предоставена от ГЕРБ. В тези разчети не влизат кметовете, които са издигнати от инициативни комитети и се ползват с подкрепата на БСП, ДПС и НДСВ. Най-голямото изключение от тези сметки е кметът на Варна Кирил Йорданов, който е подкрепян от червените вече трети мандат, но се кандидатира като независим.

Морският град ще получи 12 милиона лева от всички 142 милиона за цялата страна.

"ГЕРБ има кметовете в близо 50% от всички общини в България. В същото време едва 3.5% от държавните целеви субсидии ще отидат за тези общини, в това число 3.6 милиона лева за София", обясни столичният общинар от ГЕРБ Николай Стойнев.

От всички отпуснати по правителственото постановление средства най-много отиват в общините на БСП – 50.3 милиона лева или над 30% от всички пари. След това идват градовете, чиито кметове са издигнати от инициативни комитети – 37 милиона лева.

"Всички знаем кой стои в повече случаи зад тези комитети – местните феодали. Това са тези, които купуваха гласове и сега управляват в тези общини в услуга на същата тази централна власт", добави Стойнев.

Общините с ДПС-кметове също получават значителен дял от държавните субсидии – 30 милиона лева, а колегите им в коалицията от НДСВ са със скромните 11 милиона лева. Общините с кметове излъчени от СДС, ДСБ, земеделците, РЗС, ВМРО и други по-малки партии получават общо по-малко от "жълтите" – 9.7 милиона лева.

Още в началото на миналата година партиите от дясната опозиция отправиха критики към правителството, че разпределя средствата за общините по партиен признак. Най-активен в това отношение е кметът Бойко Борисов, който вече 3-та година се оплаква, че София е лишавана от пари целенасочено по политически причини.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?