Общините натрупали 85 млн.лв. дългове

85.1 млн.лв. са дълговете, натрупани от общините, съобщи във вторник зам.финансовият министър Кирил Ананиев. 192 са общините, които имат неразплатени задължения.

Ананиев, цитиран от БТА, уточни, че до 15 септември смесена комисия трябва да направи предложение как да бъдат изчистени натрупаните дългове.

Заместникът на Велчев каза още, че в бюджета за догодина е предвидено да бъдат заложени два пъти повече средства за изравнителна субсидия за общините - 75 млн.лв. спрямо сегашните 35 милиона. Ананиев уточни, че увеличението няма да бъде за сметка на съкращаване на субсидиите за по-богатите общини.

Догодина трябва да бъдат изработени, а от 2006 г. да задействат и стандарти за финансиране на общинските дейности, по подобие на действащите в момента стандарти за финансиране на държавните дейности, делегирани на местните власти. Това каза председателят на сдружението на общините Красимир Мирев, който заедно с Ананиев участва в третата среща на Смесения консултативен комитет между Националното сдружение на общините и Комитета на регионите към ЕС.

Зам.финансовият министър допълни, че от догодина капацитетът на местните власти ще се повиши с повече от 1000 души.

Споделяне

Още от Бизнес