Общините не могат да вържат приходите и бюджетите си

Общините не могат да вържат приходите и бюджетите си
Българските общини са ударени сериозно от кризата в приходната част на хазните им и голяма част от тях не могат да вържат бюджетите си, което застрашава сериозно разплащанията им през 2009 г. още повече, че има местни власти, които още не са приели разчетите си за настоящата година. Само за първите три месеци постъпленията са намалели с 60 процента, съобщи пред общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) във вторник изпълнителният директор на организацията Гинка Чавдарова.

По-рано през деня председателят на сдружението и кмет на Смолян Дора Янкова заяви пред БНР, че местните власти в страната са загубили собствени приходи между 700 и 800 милиона лв. основно заради липсата на интерес към приватизационни сделки, продажба на общинско имущество, както и заради сринатите пазари на имотите и на дървесина.

Чавдарова допълни, че като се добавят и задържаните 10 процента от трансферите от републиканския бюджет в размер на 250 млн. лв., ще се наложи общините да осигуряват услуги на населението с около 1 млрд. лв. по-малък ресурс от миналогодишния.

Сега общините са сложили с резерви по-малко средства при местния данък върху сделките, както и буфери с очакване, че около 30 процента от собствените приходи при продажба на общинска собственост също ще падне, каза Янкова.

Тя очерта като проблем и правителственото решение за задържане на 10-те процента на ръста на бюджетните заплати.

“Това е една от мерките, с които правителството смята, че поема част от буфера като гаранция и ни пуска възможността 90 процента да разчитаме на бюджета като гаранция за една финансова дисциплина и като един резерв в зависимост от това как ще бъде изпълнен държавният бюджет. Но това за малките общини е доста рисково, защото, когато даваш заплата при делегираните от държавата дейности, ти не можеш да я дадеш на 90 процента, ти трябва да извадиш местни дейности, които да компенсираш и след това да търсиш този буфер“, обясни председателят на НСОРБ.

"За първи път може би в историята си българските общини сме поставени пред кризата да бъдем отговорни. Това в крайна сметка ще бъде една голяма оценка за нас като местни власти и ще ни кали - ние дали сме добрите мениджъри, ние дали ще можем да пренаредим приоритетите, дали ще можем да направим с местните власти честния разговор кое е приоритетно, кое е по-важно“, допълни Янкова.

Премиерът Сергей Станишев, който се включи в работата на общото събрание на НСОРБ, обаче заяви, че през 2009 г. ще има значителен ръст на бюджетните взаимоотношения и средствата за местната власт ще достигнат 546 млн. лв., което е с 28 на сто повече от 2008 г. Това е значителна подкрепа за общините в условията на криза, допълни министър-председателят. Той допълни, че със специално постановление Министерски съвет ще отпусне още 150 млн. лв. за социално значими проекти. Станишев подчерта и че парите за заплати и издръжка на образователни и социални дейности са с 460 млн. лв. повече от миналата година и достигат 2 млрд. лв.

На събранието кметовете не пропуснаха проблемите със спряното от Брюксел финансиране по редица европрограми и последното замразяване на парите от ЕС за водни проекти заради неуредената собственост върху водната инфраструктура.

НСОРБ настоя за приемането на закон за ВиК-собствеността, както иска и Министерството на регионалното развитие и благоустройството за разлика от ековедомството, което смята, че проблемът ще бъде по-лесно и по-бързо решен с корекции в три съществуващи закона.

Вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева се опита да успокои общините, заявявайки, че след проверките на проектите по предприсъединителната програма фАР и добросъвестните ще бъдат разплатени. По САПАРД след всичките проверки Министерството на земеделието и храните ще внесе проектопредложение за необходимите финансови ресурси за плащане на коректните проекти.

Общините се оплакаха още от тромавата процедура, по която им се прехвърлят имоти до преди това държавна собственост. Така на териториите на общините големи терени стоят пусти, които не могат да се използват.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес