Общините по Черноморието и Банско издали рекорден брой разрешения за строеж

Общините по Черноморието и Банско издали рекорден брой разрешения за строеж

Общините са издали 2886 разрешителни за строителство на жилищни сгради в последните три месеца на миналата година, съобщиха в сряда от Националния статистически институт (НСИ). Своеобразен рекордьор са местните власти по Южното Черноморие. Общинските ръководители в 13 административни единици от област Бургас са издали 598 нови разрешителни за строителство на жилищни сгради в края на 2006-та.

Разрешенията за този вид строителство са със 160 повече спрямо същия период на 2005 г.

От агенциите за недвижими имоти коментираха, че предприемачите регистрират “апартамент-сградите”, които се строят по морето и планинските курорти като жилищни сгради, защото практически все още няма изготвена методика, по която те да се категоризират като хотели.

След като се завършат постройките, на пазара на недвижими имоти в област Бургас ще излязат близо 4 хиляди нови жилища с обща разгърната застроена площ (РЗП) от близо 500 хил. кв. м.

Броят на апартаментите, които ще се построят по Южното Черноморие, също е два пъти по-голям от тези, за които са били издадени разрешения в края на 2005 г. 

Според специалистите причината за необичайния размах при  разрешителните за ново жилищно строителство по морския бряг и планинските курорти е европейската екологична мрежа Натура 2000. Правителството обяви, че териториите, които са урбанизирани и тези с влезли в сила подробни устройствени планове за строителство, ще се изключват от списъка с територии за Натура 2000.

Друг рекордьор при разрешителните е област Благоевград. Четиринадесетте общини в нейните граници са издали 185 разрешителни за строеж на нови жилищни сгради през последните три месеца. В тях обаче ще има 3782 жилища. Според данните на НСИ, това прави с около 170 по-малко жилища, които ще излязат на пазара след завършване на строителството, спрямо тези, които са в Бургас. Общото РЗП на новите жилищни сгради в Благоевградска област, според издадените разрешителни ще е около 450 хил. кв. м.

За същия район на 2005 г. общинските власти в района на област Благоевград са издали 118 разрешителни на нови жилищни сгради, в които е имало 928 отделни имота.

Брокерите на пазара на недвижими имоти коментираха, че строителството на ваканционни селища и “апартамент-сгради” е в Банско и района на Разлог.

Областите Варна и Добрич изостават в строителството на нови жилищни сгради. В рамките на Варненска област ще се строят 355 нови сгради, в които ще има малко над 2 хиляди отделни жилища с обща РЗП над 260 хил. кв. м. Новите разрешителни за строеж на жилища във Варна са само с 50 повече, отколкото издадените за същия период на миналата година.

В района на област Добрич  новите жилищни сгради ще са 280, с 513 отделни имота в тях и обща РЗП от малко над 95 хил. кв. м.   

Строителният пазар в столицата остава най-стабилен, сочат данните на НСИ. През последните месеци на миналата година са били издадени 367 разрешителни за нови жилищни сгради, в които са обособени  над 3200 отделни имота.

През последните три месеца на 2005 г. са били дадени 339 разрешения за нови жилищни сгради.

Според данните на статистиката, в столицата също се увеличава броят на отделните имоти в една жилищна сграда. Защото при почти равностоен брой на новите сгради, се увеличава броят на отделните апартаменти в тях.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?