Общините се забързаха с европроектите след риск от загуба на 1 млрд. лева

След като в четвъртък министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова предупреди, че проекти за 1 млрд. лева на общините по оперативна програма “Регионално развитие са рискови, местната власт пришпорва изпълнението им.

Управителният съвет на Националното сдружение на общините е обсъдил въпроса на днешното си заседание. Било е взето решение, ако транспортните проекти за седемте големи града за близо 500 млн. лв. има риск да не бъдат изпълнени, средствата да се пренасочат към одобрени проекти по други мерки, за които парите не са стигнали.

Столичният общински съвет свиква извънредно заседание в четвъртък, за да одобри интегрирания план за градско развитие. Такива планове разработват общо 36-те големи града в България. Те са основата, на базата на която ще се искат пари от Европейската комисия за следващия програмен период. Плановете трябва да бъдат представени в Министерството на регионалното развитие най-късно до октомври.

Сдружението на общините също е обсъждало оперативните програми за следващия програмен период 2014 – 2020 г. На сдружението е било представена информация, че в бъдещата регионална програма са включени 58 града, а не 36, каквито бяха първоначалните намерения.

Между местната власт и правителството има спорове колко и кои градове да влязат за финансиране по бъдещата програма “Регионално развитие”. Разногласие по въпроса има дори сред управляващите от ГЕРБ, като местните депутати силно лобират родните им места да влязат в програмата. Това е причина и бройката на градовете да расте. Все още не е взето окончателно решение колко градове ще влязат в програмата.

Споделяне

Още от България