Общините ще определят местните данъци в зададени граници

От догодина общинският съвет ще определя с наредба размерa на местните данъци в посочени минимални и максимални граници. Това обсъди в четвъртък парламентът при гледане на второ четене на промените в Закона за местните данъци и такси.

Веднъж определени, местните данъци няма да могат да се променят през годината. Ако данъците не са определени от общинския съвет до края на предходната година, следващата година те ще бъдат в същия размер.

Спор в пленарната зала предизвика текстът, с който се определят границите на размера на местния данък върху недвижимите имоти.

Вносителят на измененията - Министерският съвет, предлага общинският съвет да определя данъка върху недвижимите имоти от 1.5 до 3 промила върху данъчната оценка на имота. От ДСБ предложиха долната граница да бъде 1промил. Милен Велчев (НДСВ) поиска границите на данъка да бъдат от 0.5 до 3 на хиляда, а независимите депутати Мария Капон и Елеонора Николова - от 0.75 до 3 промила. Предложението на Иван Сотиров от ОДС бе изобщо да отпадне долната граница на местния данък.

Според Мария Капон е несериозно да се дава възможността на общините само да вдигат данъка. Милен Велчев каза, че НДСВ отдавна е заявило, че не разбира финансовата децентрализация само с увеличаване на данъците.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че долната граница не бива да е по-ниска от 1 промил, защото, ако това предложение се приеме, поддържането и изграждането на инфраструктурата изцяло ще паднат върху държавния бюджет. По думите на Костов обаче да се дава само увеличение на горната граница на таксата до 3 промила е липса на възможност да се прави местна политика. Излиза че местна политика може да се прави дотолкова, доколкото не противоречи на Министерството на финансите, посочи Костов. Павел Шопов от "Атака" каза, че е критично настроен към тази децентрализация. Той посочи, че с промените в Закона за местните данъци и такси предрича скок на данъците върху недвижимите имоти, такса смет и други местни такси.

Иван Сотиров от ОДС отбеляза, че с предложените граници се обезсмисля местното самоуправление. Според него, ако не се свали долната граница на данъка, ще се лишат общините от възможността да стимулират бизнеса.

Мартин Димитров (ОДС) заяви, че смисълът на финансовата самостоятелност е да се носи отговорност и не е адекватно общините да определят само горната граница. С финансовата децентрализация хората ще знаят, че отговорност за начина им на живот и за местната инфраструктура ще носи тяхната община, смята той.  

Зам.-министърът на финансите Кирил Желев каза, че подходът за изготвянето на промените е включвал непрекъснати консултации и работа с националното сдружение на общините. Общата тенденция от страна на общините е, че постоянно се увеличават разходите им за издръжка и исканията им бяха горната граница на данъка да е до 4 промила, посочи Желев. По думите му от страна на общините е нямало желание да се намаляват данъците.  

Патентният данък от републикански става местен данък. Конкретните размери на патентния данък ще се определят от общинските съвети в предвидени минимални и максимални граници. За минимален е взет досегашният най-нисък размер, а за максимален - най-високият размер за страната.

Гласуването на промените в Закона за местните данъци и такси ще бъде в петък.

Споделяне

Още от Бизнес