Общините ще връщат на хората надплатен данък за имоти в курортите

ГЕРБ ще преправя закона за местните данъци заради противоконституционни текстове

Общините ще връщат на хората надплатен данък за имоти в курортите

Управляващите са се заели да изчистят поредната правна каша с данъчните закони, която забъркаха.

С нов законопроект, внесен от председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ, властта ще уреди общините да върнат на хората надплатения местен данък върху имот в курортите, който не е основно жилище. Въпросният законопроект ще се разглежда на заседание на бюджетната комисия още утре.

В края на миналата година управляващите въведоха по-висок местен данък за имоти в курортите, които не са основно жилище. Промяната в закона беше направена с мотива, че много собственици отдавали под наем имотите си в курортите, но не ги регистрирали като туристически обекти и не плащали данъци за доходите си от тази дейност.

Президентът Румен Радев обаче прати текста на Конституционния съд
, който го обяви за противоконституционен. Решенията на КС обаче действат занапред, в случая – отмяната на увеличението на данъка важи за след 20 април 2019 г. Това означава, че коректните платци, които са платили изрядно задължението си от 1 януари 2019 до 20 април, могат да бъдат ощетени, ако парламентът не отмени увеличението и за тях.

Именно това е мотивът на Менда Стоянова да предложи поправката. Тя предвижда надвнесените суми по данък сгради до 20 април в курортите да подлежат на прихващане и възстановяване от местните данъчни администрации.

Данък сгради за имотите в курортите за 2019 г. ще бъде със стандартната ставка за съответната община, която е между 0.1 и 4.5 промила.

В края на миналата година управляващите бяха записали, че ако имотите се намират в курорти от национално значение, те се облагат със ставка между 5 и 7 промила върху данъчната оценка. За курортите от по-ниска категория ставката беше между 4.5 и 6 на хиляда.

Според Конституционния съд обаче разликата в ставките води до неравно третиране на различните собственици, а имущественият данък се определя неправомерно от начина на ползване на жилищата. В решението е посочено, че имуществените данъци може да зависят само от стойността на имота, но не и от неговото предназначение.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?