Общините спешно търсят проекти за спасяване на европарите за регионално развитие

Спешно да търсят резервни проекти за финансиране по оперативната програма “Регионално развитие“ (ОПРР), за да се намали рискът от загуба на средства от еврофондовете, е възложила на пътната агенция и Националното сдружение на общините в България Десислава Терзиева , министър на регионалното развитие и благоустройството. Това каза тя в петък в отговор на парламентарен въпрос.

 

Това се налага заради решението на Комисията за защита на конкуренцията да отмени избора на изпълнител на строежа на Северната скоростна тангента, която трябваше да свърже автомагистралите “Люлин“ и “Хемус“ край София и на която се разчиташе да спаси част от рисковите за усвояване до края на тази година 383 млн. лв. от ОПРР. Индикативната стойност на Северната скоростна тангента бе 200 млн. лв. и с изпълнението на този проект щяха да се минимизират загубите от еврофондовете.

 

Сега обаче процедурата за изпълнител е върната на ниво техническа оценка на офертите, което означава, че проектът ще се забави, което и налага спешното търсене на заместващи проекти, които да усвоят еврофинансирането.

 

По думите на Терзията идната седмица ще се реши кои проекти ще се предложат за одобрение от Европейската комисия като заместващи на този за Северната скоростна тангента.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?