Общините възроптаха срещу орязаните им бюджетни разходи

Тревогата си от намаляването на дела на общинските разходи спрямо брутния вътрешен продукт в проектобюджета за 2011 година, изразиха от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) по време на провеждащата се в Албена годишна среща на представителите на местните власти.

Сдружението настоя за ускоряване на реформите в местното финансиране и се оплака, че децентрализацията на общините по-скоро се обръща в централизация. Председателят на управителния съвет на сдружението и кмет на Смолян Дора Янкова заяви, че в момента общинският административен капацитет се “обезкръвява“ и този процес трябва да се спре с адекватно финансиране. Иначе все по-трудно ще се задържат млади и образовани хора на позиции в местната власт, каза Янкова. Това рефлектира и върху усвояването на средствата от европейските фондове, посочиха представителите на местната власт.

Общинските власти попаднаха "във водовъртежа" на многобройни проверки на контролните органи за изпълняваните европейски проекти, оплака се Янкова. Нека да има проверки от контролните органи, защото те са гарант, че европейските пари справедливо се харчат, но и да ни се даде възможност спокойно да си вършим работата, коментира тя.

НСОРБ настоява общините да получат със 7 млн. лв. повече за поддържането на общинската пътна инфраструктура, която достига 23 000 км и в по-голямата си част е в тежко състояние. В сегашния вариант на бюджета трансферът за местните шосета е намален два и половина пъти.

На срещата дойдоха и президентът Георги Първанов и повечето министри от кабинета на ГЕРБ.

Държавният глава повдигна въпроса с поставяните все по-често напоследък въпроси за възможни фалити на общини, за съкращаване на броя им и ново териториално делене.

"Проблем, който е особено важен, е дали вървим по модела на силно размит център и изключително слаборазвита периферия на местната власт", каза президентът. той цитира данни, според които задълженията на местната власт наближават 200 млн. лв "Децентрализацията на общините за съжаление не стартира и това доведе до сериозни недостатъци и липса на качествени услуги", призна министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев пред кметовете.

В същото време той отбеляза отговорността, която носят общините за незаконното строителство и презастрояването на определени терени в страната.

"Повече държава, повече правила, за да има демокрация", заяви Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес