Общините завършват с 500 млн. лева преходен остатък

Тази година българските общини се очаква да завършат с около 500 млн. лева преходен остатък, заяви в понеделник премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев на среща с новоизбрани общински кметове от левицата и министри. Той подчерта, че такъв излишък на общините досега не е имало, което било едно от положителните неща за развитието на страната за последните години. В бюджета за 2008 г. е заложено над 50% увеличение на капиталовите инфраструктурни разходи. “Положението на българските общини се подобрява”, прогнозира Станишев.

България премина първия тест по усвояването на пари по оперативни програми, но най-трудното предстои, тъй като спечелените проекти трябва да се реализират, каза премиерът.

Той посочи, че новоизбраните кметове от БСП трябва да покажат добри резултати в настоящия си мандат, за да затвърдят позициите на партията.

По време на срещата, която се провежда в база на социалното министерство до Кремиковския манастир, министрите от БСП представят пред новоизбраните кметове възможностите за усвояване на средства по оперативните програми.

Станишев посочи, че общините са основни бенефициенти на 70 – 80 % от проектите по европрограмите, което дава и нова възможност за развитието им. Според него в обществото и сред политиците все още има доста неразбиране по въпроса за усвояване на европарите.

Премиерът поиска Националното сдружение на общините (НСОРБ) да действа като една общност, да избере управителен съвет и контролен съвет, които ще подпомагат развитието на местното самоуправление.

Кметът на Смолян Дора Янкова, която е с много големи шансове да оглави НСОРБ, и сегашният председател на сдружението Красимир Мирев (кмет на Търговище) обясниха, че 10-12 общини страната имат просрочени задължения, които няма да могат да изплатят до края на годината и като пример даде Перник.

Преди няколко дни новоизбраният кмет на Перник Росица Янакиева (БСП) обясни, че общината има задължение от 10 млн. лева и кметовете настояват за 6- месечна отсрочка за въвеждане на делегирани бюджети за образованието.

Кметовете искали 19. 8 млн. лева за увеличаване заплатите на социалните работници, което вероятно ще бъде изпълнено от държавата. Кметовете на левицата настоявали да има и по-малко съкращения в администрацията.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?