Общинска банка е дала ценни книжа за 10 млн. лв. на Инвестбанк

Столичният кмет най-после вкарва свой човек в управата на общинската финансова институция

Общинска банка е дала ценни книжа за 10 млн. лв. на Инвестбанк

Общинска банка е дала държавни ценни книжа за 10 млн. лв. на Инвестбанк. Това е сделка с добра доходност за общинската финансова институция и по никакъв начин не е свързана с увеличението на капитала на Инвестбанк и финансовите ѝ трудности, които изпитва, коментира Орлин Алексиев, председател на Комисията по бюджет и финанси в Столичния общински съвет пред Mediapool. Попитан дали средствата са използвани за подобряване на капиталовата адекватност на банката, Алексиев отговори, че не знае с каква цел са използвани от Инвестбанк.

Петя Славова, която пряко и чрез няколко нейни фирми държи контрола върху Инвестбанк, заяви пред Mediapool, че не е запозната с финансовата операция между двете институции и не може да я коментира. Тя уточни, че в момента Инвестбанк е в процедура по увеличаване на капитала с 50 млн. лв., като се чака одобрението на сделката от БНБ. Славова отказа да посочи кой е инвеститорът и уточни, че всичко ще стане ясно след вписването на промените в Търговския регистър.

 

В Търговския регистър с днешна дата няма отразена промяна и акционерният капитал на Инвестбанк остава 89.6 млн. лв. към края на март 2012 г. по данни от отчета на банката в БНБ.

 

Оманска връзка

 

Една компания и един фонд с регистрация в Швейцария и Холандия са превели сумата по сметка на Инвесбанк и са подали заявление в БНБ за разрешение да придобият до 25% от капитала на банката, съобщи “Капитал дейли” в началото на юни.

Според изданието кандидат-акционерите са свързани помежду си, като собствеността им опира до омански фонд. От първоначално подадените документи не става ясна по категоричен начин свързаността между двете дружества и оманския фонд, както и няма доказателства, които изрично да свързват кандидат-заявителите с преведени суми в Инвестбанк за увеличение на капитала ѝ, обясняват източници, пожелали да не бъдат цитирани.

Общинска банка излязла на печалба през второто тримесечие

След като през първото тримесечие на годината Общинска банка продължи да трупа загуби заради лошото наследство на Христо Ковачки през второто излиза на печалба от 360 хил. лв., каза Орлин Алексиев.

 

В края на 2011 г. Столична община си върна контрола върху управлението на банката от миноритарния собственик Ковачки след намесата на БНБ. Въпреки, че пое управлението и направи промени в надзорния и управителния съвет, банката продължи да трупа загуби, като необслужваните кредити нараснаха с 4% през първото тримесечие на годината спрямо края на 2011 г. и достигнаха близо 32% от портфейла на банката.

 

Междувременно общината успя да покрие загубата от 11.4 млн. лв. за 2011 г. с апортирането на имоти в капитала на финансовата институция.

 

Фандъкова най-после вкарва свой човек в управата

 

На 12 юни стана ясно, че столичният кмет Йорданка Фандъкова най-после ще има свой човек в Надзорния съвет на Общинска банка, след като Петя Димитрова е депозирала молба за напускане. Мотивът ѝ е, че от 2 юли официално става главен изпълнителен директор на Пощенска банка, посочи Орлин Алексиев. До момента Димитрова беше само изпълнителен директор на Пощенска банка, а от края на 2011 г. е и в надзора на Общинска банка и де факто беше в “морален конфликт на интереси” според банкери.

 

На мястото на Димитрова влиза проф. Здравко Гъргаров, който има военно и икономическо образование. Работил е в Института за космически изследвания към БАН, като е участвал в подготовката на космонавта Александър Александров. Работил е и във фалиралата Балканбанк. В момента е преподавател в Нов български университет по икономика. По думите на зам.-председателя на общинския съвет Николай Стойнев, Гъргаров е преподавал на редица от днешните български банкери.

 

Предложението за проф. Гъргаров беше направено от Николай Стойнев, който е от хората на столичния кмет в общинския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес