Общинска банка прие кметския ултиматум за дивидента

Общинска банка прие кметския ултиматум за дивидента

Още същия ден, в който столичният кмет Бойко Борисов даде седемдневен срок за насрочване на общо събрание на Общинска банка, на което да се преразгледа разпределянето на печалбата на дружеството за 2005 г., от управата на банката решиха да свикат акционерите в едномесечен срок.   

В понеделник Бойко Борисов изпрати писмо до Управителния и Надзорния съвет на банката в отговор на решението на акционерите от 16 юни да не се разпределя дивидент, което лишава Столична община от планиран приход в размер на 2,5 млн. лв. Това създава проблеми при реализиране  на планираната ни инвестиционна програма, пише кметът.

Преди десетина дни на общото събрание на акционерите миноритарният дял, контролиран от фирмите на бизнесмена Христо Ковачки, блокира решението за разпределяне на дивидент в отговор на провалената скрита приватизацията на общинския дял в банката. Това щеше да стане, ако Столичният общински съвет не бе преразгледал решението си за увеличение на капитала на банката, което щеше да намали дела на кметството от 67 на сто на около 40 процента. Ковачки бе отправил оферта за изкупуване на общинския дял за 25 млн. лв., при положение, че общината иска да продава дела си и планира приходи от около 40 млн. лв. от бъдещата сделка. Общинските съветници обаче в последствие отмениха решението си за увеличението на капитала и в отговор кметството остана без дивидент.

Според Бойко Борисов подобни действия са недопустими, тъй като голяма част от печалбата на банката се формира от ползването на парите на бюджета на СО и средствата на общинските фирми, които се държат в нея.

"В случай, че не се предприемат необходимите действия за свикване на общо събрание, ще считам, че вие действате в разрез с интересите на жителите на София и ще бъда принуден да предприема действия за защита на техните законни права и интереси", посочва Бойко Борисов.

В неделя кметът предупреди, че е готов да изтегли внесения от Столична община капитал във финансовата институция, което ще създаде сериозни проблеми в оперативната дейност на трезора.

Заплахата му явно е изиграла своя ефект, защото часове по-късно от Общинска банка съобщиха, че са съгласни с виждането на Бойко Борисов и с исканията на Столична община и смятат че те са изпълними предвид доброто финансово състояние и високата ликвидност на банката.

Управителният и Надзорният съвет на банката ще направят необходимите постъпки в законосъобразния срок за свикване на извънредно общо събрание с единствена точка от дневния ред “разпределение на дивидента за финансовата 2005 г.”

Най-вероятно този път ще бъде взето решение за отстъпването на дивидента на Столична община, тъй като се очаква контролираните от Ковачки фирми, държащи 26 на сто от банката, да не блокират разпределянето на печалбата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?