"Общинска банка" вдига капитала си с 8.7 млн. лв.

Зад гърба на градските съветници вървят преговори за продажбата й на френската “Аржил”

"Общинска банка" вдига капитала си с 8.7 млн. лв.

"Общинска банка" ще направи опит да вдигне капитала си с 8.7 млн. лв., от които само около 2 млн. лв. са в пари, а останалата част са имотни активи, които ще се вкарат като апортни вноски. Решението за това ще бъде взето на общото събрание на банката на 12 ноември. В същото време преговорите за продажбата на банката на френската “Аржил” вече са в ход и вървят преговорите за бъдещото на финансовата институция между политическите сили в Столичния общински съвет (СОС), показа проверка на Mediapool.

В момента капиталът на "Общинска банка" е 34.8 млн. лв. Предложението на ръководството на банката е той да се увеличи с 8.748 млн. лв. и да достигне 43.5 млн. лв. Средствата са нужни за подобряване на капиталовата адекватност на банката.

В момента тя е близо до критичния минимум – 13.69%. Средната капиталова адекватност за 19-те банки във втора група, където е и "Общинска", е средно 16%. При 12% капиталова адекватност пък БНБ вкарва квестори, които поемат управлението на банката. Капиталовата адекватност е емпиричен показател, който изразява актуалното финансово и платежно съотношение между основния капитал и общата стойност на активите. При намаляването ѝ банката не може да раздава нови кредити и да се развива.

Имотно-паричните сметки

Столичната община, която държи над 67% от акциите в "Общинска банка", ще участва във вдигането на капитала с апорта на четири имота, оценени на 5.9 млн. лв.

Другият основен акционер – оправданият за укриване на данъци бизнесмен Христо Ковачки, който чрез пет свои фирми държи над 27%, също ще внесе апортна вноска. Това ще стане през "Общинска застрахователна компанията", която ще вкара в активите два магазина, оценени на 762 646 лв., става ясно от документите, с които Mediapool разполага.

Останалите малко над 2 млн. лв. за увеличението на капитала трябва да бъдат внесени кеш от 32-мата акционери спрямо броя дялове, които притежават. Тъй като общината покрива своето участие предимно с имоти, тя ще трябва да внесе като сума само 920 лв. Петте дружества на Ковачки обаче ще трябва да извадят над 1.5 млн. лв. Срокът за записване на новата емисия акции е един месец от взимането на решението.

Със сигурност общинската фирма “Софийски имоти” ще участва във увеличението на капитала. Тя има право да запише акции за 302 630 лв. Плановете са скандалното общинско дружество ще запише акции за 200 000 лв., твърдят източниците на Mediapool.

Очакванията на Столичната община са Христо Ковачки да не успее да извади 1.5 млн. лв. за да участва във вдигането на капитала и така Столична община ще успее да увеличи своя дял до 75% заедно с общинските фирми. Тази теза разви общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, който според Атанас Атанасов, общински съветник от ДСБ, “се държи все едно е новият управител на банката”. Орлин Алексиев пое зад кадър управлението във финансовата институция, след като общината си върна контрола над банката в края на 2011 г.

Хора, запознати с бизнес делата на Ковачки, обаче твърдят, че той ще успее да намери парите и няма да допусне дела му във финансовата институция да намалее.

Преговорите между политическите сили са в ход

Докато текат процедурите по изправянето на крака на "Общинска банка", политическите сили в Столичния общински съвет (СОС) вече са започнали разговорите за бъдещето на "Общинска банка".

Това е станало на председателски съвет, на който са участвали не само лидерите на групите в СОС, но и на всички представени политически партии. Допитване на Mediapool сред лидерите на политическите групи показа, че те са на мнение банката да бъде продадена. Единствено БСП все още няма мнение по въпроса.

Най-категорична е позицията на “Синята коалиция”. Още от 2003 г. настояваме за приватизацията на "Общинска банка" и няма промяна в позицията ни, каза Владимир Кисьов за Mediapool.

“Поставихме само началото на дебата за бъдещето на банката. Тепърва предстои да се види дали тя ще се продава, но ако се стигне до това решение, то трябва да се подбере най-добрия момент, така че да се постигне максимално висока цена”, коментира Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в СОС пред Mediapool.

БСП няма решение по въпроса за бъдещето на "Общинска банка", тепърва предстои то да бъде изработено и прието, каза Желю Бойчев, лидер на социалистическата група, пред Mediapool.

Емисарски совалки са в ход

Въпреки че все още не е взето окончателно решение за продажбата на "Общинска банка" от СОС, емисарите вече са започнали да водят кандидати за покупката на финансовата институция, твърдят източници на Mediapool.

По неофициална информация френската “Аржил” е подновила офертата си към купуването на "Общинска банка". Твърди се дори, че вече е имало неофициална среща между българските емисари на банката и представители на ГЕРБ. Орлин Алексиев обаче отрече за такава среща пред Mediapool.

През 2009 г. Аржил” имаше предварителен договор за покупката на "Общинска банка" за около 36 млн. лв., но до сделка не се стигна. Идеята на французите тогава беше да развият банката, като през следващите няколко години активите ѝ да достигнат 2 млрд. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?