Общинска банка вдигна капитала си с 8.7 млн. лв.

Христо Ковачки извади 1.5 млн. лв. и запази дела си във финансовата институция, води дело да си върне контрола

Общинска банка вдигна капитала си с 8.7 млн. лв.

Общинска банка е успяла да увеличи капитала си с 8.7 млн. лв. и той вече достига 43.5 млн. лв. Записването на акции е приключило успешно преди празниците. Това  става ясно от удостоверението за внесения капитал, вписано в Търговския регистър.

Така основната цел – подобряване на капиталовата адекватност на банката, е постигната. Преди операцията тя беше близо до критичния минимум – 13.69%, докато вече е над 15%.  Средната капиталова адекватност за 19-те банки във втора група, където е и Общинска, е средно 16%.

Другата цел, която преследваше мажоритарният собственик - Столична община, а именно намаляване на дела на оправдания за укриване на данъци Христо Ковачки,  обаче претърпя провал.  Бизнесменът е извадил над 1.5 млн. лв. и чрез петте си фирми акционери е участвал във вдигането на капитала, става ясно от документите в Търговския регистър.

Столичните общинари си правеха сметка, че Ковачки няма да може да намери парите и общината ще вдигне дела си до 75%. Така дори при неблагоприятно развитие на делото, което води бизнесменът за връщане на контрола върху Общинска банка, Столична община щеше да запази управлението във финансовата институция.

Сега решаващата дума за връщането на контрола над банката от миноритарния собственик Ковачки е в ръцете на Върховния административен съд. Бизнесменът оспорва решението на БНБ с което неговите фирми бяха лишени от право на глас в общото събрание на акционерите за срок от 6 месеца. Ефектът от мярката на БНБ беше, че в края на 2011 г. Столична община успя да си върне контрола върху тайно приватизираната институция от Любомир Павлов по времето на управлението на Стефан Софиянски и Антоан Николов.  После Павлов препродаде дяловете си на Христо Ковачки.

Увеличение с имоти и пари

Основните акционери в банката - Столична община и фирмите на Ковачки, участваха в увеличението на капитала с апорт на имоти и пари в брой.

Столична община апортира четири имота, оценени на 5.9 млн. лв., и е довнесла още 920 лв.

Свързаната с Ковачки "ОЗК – Застраховане“ също апортира два имота, оценени 762 646 лв, и е довнесла 107 834 лв. Останалите четири фирми, котролирани от бизнесмена, са записали акции срещу пари в брой. "Атоменергоремонт“ е придобила акции за 753 930 лв., "Топлофикация Плевен“ – за 261 120 лв., "Мина Станянци“ – за 258 440 лв., и "Интеркомерс Груп Плюс“ – за 205 920 лв.

Общинските фирми на София също са участвали в увеличението на капитала. "Софийски имоти“ е записала акции за 302 630 лв., "Център за градска мобилност“ – за 6860 лв., "Водоснабдяване и Канализация“ – за 2000 лв., "Топлофикация София“ – за 1260 лв., "Софинвест“ – за 540 лв., и "Озеленяване“ – за  30 лв.

В увеличението на капитала са участвали и шест общини – Пловдив, Велико Търново, В арна, Пещера, Стара Загора и Петрич.

12 акционера без участие

От всичките 32-ма акционери, които можеха да участват във увеличението на капитала, 12 не са го направили. Незаписаните акции са за общо 88 630 лв., става ясно още от документите. Това са основно дребни акционери, предимно общини, които нямат никаква роля в управлението на Общинска банка и от тяхната воля на практика нищо не зависи.

От 12 акционера, които не са участвали във вдигането на капитала, десет са общини. Това са Плевен, Габрово, Сливен, Асеновград, Девня, Поморие, Шумен, Добрич, Ямбол и Смолян.  От тях единствено Плевен и Габрово имат малко по-висок дял и трбваше да извадят съответно 37 670 лв. и 17 580 лв.

Останалите двама акционери, които не записаха акции, са приватизираните общински фирми "Чистота София“ за 8000 лв. и "Авеста трейд“ – за 1930 лв.

След загуба, на печалба

След загубата от над 11 млн. лв. за 2011 г., тази година Общинска банка ще приключи с печалба.  За деветмесечието на годината банката отчете печалба от над 3 млн. лв. , като прогнозите са да приключи годината с печалба между 5 и 7 млн. лв. Окончателните резултати ще са публични през март.

И загубата, и печалбата на банката се дължат основно на една и съща счетоводна операция – преоценка на активите на банката.

Крайната цел, която преследва Столична община, е стабилизирането на банката, за да я продаде успешно.  Разговорите за това между политическите сили в Столичния общински съвет започнаха формално през тази година, но какво точно става във финансовата институция знае единствено Орлин Алексиев от ГЕРБ, който се държи като упарвител на банката, по думите на Атанас Атанасов от ДСБ.

В същото време без отговор остават въпросите зададени от общинския съветник от БСП Георги Кадиев за изплатените възнаграждения на бивши и настоящи директори на банката, както и кои медии, фирми и спортни прояви е спонсорирала банката и продължава ли да го прави.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?