Общинска банка все пак ще увеличи капитала си

Общинска банка все пак ще увеличи капитала си

Общинска банка да увеличи капитала си от 25 на 40 млн. лева, гласува Столичният общински съвет (СОС) на сесията си в четвъртък,  въпреки че бюджетната комисия на СОС два дни по-рано отхвърли това предложение.

Общината реално ще вкара 13 млн. лв. във финансовата институция и мненията за това дали трябва да се дадат тези пари се поляризираха. Според съветниците гласували против, така банката е изправена пред скрита приватизация и се обезсмисля съдебното дело, което води за продадените в началото на миналата година акции от банката, притежавани от три общинските дружества. Това намали дела на общината до около 62 на сто и така кметството загуби мажоритарното право за вземане на решение в Управителния съвет, което по правилник става с 2/3 мнозинство.

Поддръжниците на увеличението на капитала посочиха, че скрита приватизация ще се състои и в случая ако общината не участва в увеличението на капитала, което било изискано от БНБ, защото капиталът на банката бил съвсем близо до минималния по закон и бил сред най-ниските в страната. От БНБ посочили, че ако не се увеличи капиталът, банката ще трябва да внесе гаранция от 10 млн. лв., че може да функционира без проблем.

Съветниците подкрепили увеличението на капитала посочиха още, че така ще се повиши цената на банката, за която СОС има решение да се приватизира и при сегашните ѝ параметри се очакваха над 40 млн. лв. за общинския дял.

Други съветници заподозряха, че купувач ще е бизнесменът Христо Ковачки.

Подкрепилите решението контрираха, че общината има възможност да вложи пари в увеличения капитал, но дори и това да не стане, тя ще запази златна акция от 37 на сто.

По-късно кметът Бойко Борисов определи решението на СОС като безобразно и каза, че ще го оспори.

Споделяне

Още от Бизнес