Общинска банка за първи път разпредели дивидент

За първи път Общинска банка разпредели дивидент между своите акционери. Дивидентът е за 2002 г., в размер на 970 000 лв., 67% от които са за Столичната община, стана ясно след края на Общото събрание на акционерите на банката. На него присъстваха столичният кмет Стефан Софиянски и председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов.

Дивидентът за Столичната община ще влезе директно в общинския бюджет, където ще се разпределя, обяви Софиянски. Общо 19 общини са акционери в Общинска банка, уточни председателят на Надзорния съвет на трезора Любомир Павлов, цитиран от БТА.

Той напомни, че при създаването на финансовата институция през 1996 г. е взето решение първите 5 години да не се разпределя дивидент, а цялата печалба на банката да се реинвестира.

Павлов обясни още, че първоначално акционерното събрание, което да разпредели дивидента за по-миналата година, е било насрочено за края на 2003 г., за да се конституира новият общински съвет, но по технически причини е отложено за днес.

Общото събрание за 2003 г. ще се проведе в близките 3 месеца, очаква се тогава също да бъде разпределен дивидент.

Никой няма за цел нищо друго освен банката да работи по-добре, заяви председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов. Той определи 2002-ра като по-добра година за трезора от 2001-ва, с ръст на приходите и на клиентите.

В предизборната си кампания лидерът на СДС Надежда Михайлова лансира идеята да се продаде Общинска банка и столичната община да се обслужва финансово на конкурентен принцип. Непосредствено след сформирането на новия общински съвет от СДС обявиха, че не са се отказали от тази идея, но решението ще бъде взето, след като приключи проверката на всички фирми с общинско участие, включително и на банката.

По този повод шефът на надзора Любомир Павлов днес уточни, че Общинска банка ще предостави всякаква информация - включително конфиденциална и секретна, на мажоритарния собственик, след като Столичният общински съвет определи лица с достъп до секретна информация във връзка с изискванията на закона.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?