Общинската "Чистота Искър" продължава да плаща милиони за услуги на частни фирми

Пари за чистене все още изтичат към дружество, свързано с Румен Гайтански

Общинската "Чистота Искър" продължава да плаща милиони за услуги на частни фирми

Столичното общинско дружество "Чистота Искър" трупа загуби, продължава да плаща големи суми за външни услуги и да прехвърля почистването на част от София на частна фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка. Това се случва и след смяната на ръководството на фирмата, която беше обяснена с нарушения, ставали по времето на предишния ѝ шеф.

В момента в "Чистота Искър" тече проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, а самата община не е проверявала отново дали практиките на предишното ръководство, които сама установи, са прекратени от настоящето.

Това става ясно от отговори на Столичния общински съвет на въпроси на Mediapool. Те бяха провокирани от констатациите в доклад от проверка на общината, засегнала управлението на предходния директор на фирмата Юлиян Михайлов. Тя показа, че общинската фирма, която се занимава с почистване, е източвана с договори с частни фирми. Назначавани са мъртви души, има съмнения за конфликт на интереси и роднински назначения. Междувременно в четвъртък се очаква да бъде избран нов човек в борда на дружеството - бившият кмет на район "Изгрев" Цветомир Жеков (ГЕРБ).

От задния до парадния вход

През юни тази година стана публично ясно, че "Чистота Искър" превъзлага голяма част от почистването на поверените ѝ три столични района ("Люлин", "Красно село" и "Красна поляна") на частното дружество "Грийн партнърс". Според информацията в търговския регистър негов краен собственик до лятото на тази година е бил Румен Гайтански-Вълка. В момента като действителен собственик е обявен Здравко Стоилов Андреев, който е в управата на други дружества, собственост на Гайтански, като почистващото "Зауба".

Договорът с "Грийн партнърс" е подписан на 1 май 2017 г. Три дни по-рано фирмата се отказва от официален договор с общината за почистване на "Красно село" и "Красна поляна". Той е трябвало да бъде подписан по силата на обществена поръчка от 2015 г., спечелена от дружеството, свързано с Гайтански. Сключването на контракта се забавя до средата на април 2017 г. заради обжалване. След като пречката пред подписването отпада, "Грийн партнърс" се отказват от работата.

Дружеството обаче реално влиза в почистването на София "през задния вход" с договора за наем на техника с "Чистота Искър". До момента нямаше публична информация какъв е срокът му, както и яснота дали "Чистота Искър" може и се опитва да го прекрати. Сега става ясно, че въпреки констатираните пороци на контракта, той продължава да действа и няма да бъде предсрочно прекратен.

По него до края на третото тримесечие на тази година "Чистота Искър" е платила над 7.8 млн. лева. Това са 77% от сумата (10 млн. лева), която общината е превела пък на собственото си дружество. За сравнение през 2018 г. разходите за наем на техника от "Грийн партнърс" са около 11.3 млн. лева. Сумата се изчислява на база изминати километри, докато "Чистота Искър" получава пари от общината за количество събрани отпадъци и площ на почистените пространства.

"За извършване на дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване и зимно поддържане дружеството ("Чистота Искър" - б.а.) оперира основно с наета техника, за която има сключен договор през 2017 г., преди промяна на правната форма на дружеството (тогава беше сменено и ръководството - б.а.). Договорът е обвързан със срока на възлагане на дейностите от Столична община към "Чистота Искър" ЕАД. Предсрочното прекратяване на договора ще доведе до изплащане на обезщетение на "Грийн партнърс". Поради тази причина на съвет на директорите е взето решение за изпращане на предизвестие до "Грийн партнърс" за прекратяване на договора, след обявяване на резултата от обявената поръчка за избор на изпълнител за районите, в които оперира "Чистота Искър", обясняват от Столичния общински съвет.

Въпросната поръчка в момента е на етап отваряне на цените на кандидатите. То трябва да се случи в петък. След това офертите трябва да се оценят, да се обяви класиране и ако няма обжалване, да се подпишат нови договори за чистене на по-голямата част от София. В процедурата са включени два от районите, които в момента са дадени на "Чистота Искър" - "Красно село" и "Люлин". Друго дружество на Гайтански ("Зауба") е един от двамата кандидати за почистването им от 2020 г. в продължение на 5 години. След приключването на поръчката на общината "Чистота Искър" ще отговаря за чистотата само в район "Красна поляна".

Разходите за външни услуги - основно перо

Данните, предоставени от Столичния общински съвет, показват още, че външните услуги остават основното разходно перо на "Чистота Искър". Според доклада от проверката на местната власт то превъзлага на частни фирми голяма част от дейностите по договорите, които получава директно от общината и нейните структури. Освен за почистване контрактите са и за строителство, а 90 - 95% от парите по тях са отивали към подизпълнители.

Финансовите резултатите за трите тримесечия на тази година показват, че за външни услуги се разходват 66 на сто от общите разходи на "Чистота Искър". До края на септември дружеството има 19 млн. лева разходи, а от тях към контрагенти са отишли 12.6 млн. лева. Най-голяма е сумата за третото тримесечие на годината, когато от 7.46 млн. лева разходи 5.5 млн. лева са за външни услуги.

Данните показват още, че "Чистота Искър" трупа загуба през тази година. До края на септември тя е 1.18 млн. лева. За отделните тримесечия е съответно 413 хил. лева, 522 хил. лева и 253 хил. лева. Миналата година по документи "Чистота Искър" отчете печалба от 34 000 лева. От проверката на общината обаче става ясно, че тя е постигната със счетоводни еквилибристики и изкуствено занижаване на разходите. Подобна "врътка", но с увеличаване на приходите, е засечена и в края на 2017 г. Тогава "Чистота Искър" отчита 636 000 лева печалба.

Техниката не стигала

"За изпълнение на всички дейности, произтичащи от договорни отношения със Столична община, наличната техника не е достатъчна и поради тази причина се налага да се наема външна техника", пишат още в отговорите си от Столичния общински съвет. Според списък, предоставен от съвета, "Чистота Искър" има 70 машини. Част от тях са за ремонт.

В отговорите се казва още, че дружеството на три пъти е искало разрешение от общинарите, които са принципал на фирмата, да купи машини. Писмата са за техника за зимно почистване, за товарни и строителни машини и за аерозолен генератор и автовишка (искане за купуване на техника за почистване няма). Отговор от съвета не е получен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?