Общински имот от парк "Възраждане" мистериозно станал частен

Общински имот от 21.5 декара, включен в капитала на скандалното дружество "Софийски имоти", мистериозно е променил собствеността си на 22 май и е станал собственост на частната фирма "Сигма ремонт" ЕООД. За прехвърлянето му съобщиха в четвъртък общински съветници от БСП, които получили информация от граждани.

В почти незабавен отговор кметът Бойко Борисов заяви, че още миналата седмица наредил проверка по случая и даже го предал на прокуратурата. Освен това той изрази съжаление, че БСП са разбрали за случая, защото това можело да провали разследването. То било планирано при пълна конфиденциалност.

Частната фирма вече разполага с нотариален акт за имота, който по пазарни цени струва няколко десетки милиона евро. Данъчната оценка на имота обаче е за 4.6 милиона лева. От БСП разпространиха копие на документите. Според тях сделката е изповядана от нотариус Валентина Георгиева. Теренът от 21.5 декара в Зона Б-5 (район "Възраждане") на два пъти е актуван като частна общинска собственост (през 1997 и 2003 година). Той е част от проекта за създаването на парк "Възраждане" в този район на София. Решението за обособяването на зелената площ бе взето от СОС в средата на 2005 година.

Имотът е включен в капитала на "Софийски имоти" през 1997 г. и няма официална информация до сега да е ваден от него. В края на 2003 г. Столичният общински съвет (СОС) наложи мораториум върху сделките с имоти, включени в капитала на това дружество. Това, както и фактът, че администрацията на "Московска" 33 е била задължена в срок от 1 месец след решението на СОС за парка да актува терена като публична общинска собственост, правят практически невъзможно прехвърлянето на имота на частник.

Освен това липсват решение на СОС и документ с подпис на кмета на София Бойко Борисов, които са повече от задължителни.

Нотариусът е изповядал сделката въз основа на две скици, издадени от общинската администрация. Първата е от 2006 г. и е разписана от районния кмет на "Възраждане" Ева Сеизова, която и в момента е кмет на този район, избрана от листата на ГЕРБ. Втората скица е издадена през април т.г. от общинското дружество "Географски информационни системи" (ГИС).

Опитите на Mediapool да намери за коментар шефа на "Софийски имоти" Александър Шопов се оказаха безуспешни, защото телефоните бяха оставени без обслужване. По-късно с официално съобщение до медиите те опровергаха възможността да са сключвали сделка за прехвърляне на имота на частната фирма.

От своя страна Ева Сеизова обясни пред Mediapool, че по всяка вероятност нотариалният акт е фалшификат. Същото предположение изказа и Бойко Борисов.

Фирма "Сигма ремонт" се управлява от Иво Виденов. Неин едноличен собственик е компания, регистрирана в офшорната зона на Сейшелски острови. Въпросният Иво Виденов има история в сделките със Столична община.

Фирма, управлявана от него ("Неси-2") е сключвала договори за доставка на части с "Топлофикация – София" по времето на Валентин Димитров. Съпругата на Иво Виденов – Силвия Борисова-Виденова участва в "Българска енергийна корпорация", която спечели процедурата по приватизацията на общинската фирма "Авторемонт".

"Ортак с дявола"

Ева Сеизова коментира, че фирма "Сигма ремонт" е "доста известна" на район "Възраждане" и нейните искания се разглеждат "много внимателно". По думите ѝ тя е издала единствено служебна скица по искане на дирекция "Общинска собственост" в Столична община.

"Нямам идея как служебната скица по общинска преписка е озовала във фирмата. Според мен нотариалният акт е фалшификат. Служебната скица важи 6 месеца, а е използвана 2 години и половина по-късно от нотариус, за да се издаде нотариален акт. Моят главен архитект ми казва, че документите на въпросния нотариус също се разглеждат с особено внимание. Аз съм готова да стана ортак с дявола, но ще направя всичко парк "Възраждане" да го има", добави Сеизова.

Пред Mediapool шефът на дирекция "Общинска собственост" Мария Праматарова заяви, че не е запозната с казуса, защото преписката не е при нея.

От БСП заявиха, че вече са сезирали МВР за парцела. Чака се връщането на вътрешния министър Михаил Миков от чужбина, за да му бъде връчен случаят лично. "Очевидно по времето на кмета Бойко Борисов продължават практиките, започнали по времето на кмета Стефан Софиянски. Това е поредната огромна кражба на общинско имущество. Време е някой да попадне в затвора", заяви лидерът на червените общинари в София Жельо Бойчев.

Пълен отчет от кмета

Малко след като БСП оповести публично част от схемата, по която е отдаден имотът, кметът Бойко Борисов отчете и своите действия по случая. "За въпросното нарушение наредих проверка още миналата седмица, обявих пред журналисти в неделя, а в понеделник (2 юни) лично занесох събраните от нас данни за нарушения на главния прокурор Борис Велчев", отчете се той, цитиран от пресцентъра на Столична община.

Кметът първоначално благодари на социалистите за реакцията им, но я определи като закъсняла и "тичане пред вятъра". След това леко ги смъмри, че може и да провалят разследването, защото са оповестили за случилото се. Той обеща, че повече няма да мълчи за разкриването на такива случаи, защото с това му се приписват пасиви.

"В парк "Възраждане” ще бъде построена една единствена сграда – тази на Софийския градски съд, каквото е и решението на СОС”, декларира той.

Борисов е разпоредил на Ева Сеизова да не издава нова скица на "Сигма ремонт". Районният кмет призна пред Mediapool, че такова искане вече има, но тя няма намерение да го уважи. По градоустройствен план парцелът все още се води като отреден за атракционно-увеселителен комплекс, въпреки че СОС е взел решение той да става парк.

Борисов иска от "Софийски имоти” ЕАД "незабавно" да заведе съдебно дело за собственост за имота.

Още по темата
Още от България

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?