Общински съветник е обявен за издирване заедно с Митьо Очите

"Ще го хванат", уверен е премиерът Бойко Борисов

Общински съветник е обявен за издирване заедно с Митьо Очите

Общински съветник е заподозрян като част от разбитата преди ден наркобанда на бургаския криминален авторитет Димитър Желязков-Митьо Очите, обяви в петък говорителят на спецпрокуратурата Даниела Начева.

Двамата вече са обявени за национално издирване заедно с още един заподозрян. Очите ще бъде включен и в бюлетина на Интерпол, тъй като към момента на акцията в четвъртък е бил извън страната. В петък разследващите заявиха, че знаят къде е той и че не е имало възможност да проведат операцията по разбиването на групата, когато Желязков се е намирал още на територията на страната.

При операцията бяха задържани общо 20 души, смятани за приближени на осъждания за наркотрафик Желязков. От специализираната прокуратура разкриха, че работят по случая вече две години. Групата е била въоръжена и е действала по Южното Черноморие, като се е ползвала с влияние в цялата страна.

По данни на прокуратурата групата се е занимавала с изнудване, палежи, телесни повреди и други престъпления, които са в процес на установяване. Операцията по разбиването ѝ се е провела в София, к.к. Слънчев бряг и Ямбол.

Част от задържаните участници в нея се припокриват с участниците в друга престъпна група, ръководена отново от Митьо Очите по друго дело.

"Този общински съветник до момента не се е явил. Независимо от това вчера беше извършено претърсване на банкова касета, която е държал същият общински съветник, в която беше открита сумата от 60 000 лв.", коментира още Начева.

По думите ѝ от членовете на бандата са иззети луксозни автомобили, наркотици, части за автомати и бойни оръжия, които предстои да бъдат изследвани.

"Основният механизъм на действие на участниците и ръководителя на въпросната престъпна група е била да установяват на територията на Южното Черноморие и на Слънчев бряг търговски дружества, които са развивали сериозен и успешен бизнес, като чрез заплахи и палежи са ги мотивирали да си плащат такса спокойствие", обясни Начева.

Целта на операцията е била да се пресече цялата дейност на групата, която е била "създаване на регионален монопол" във връзка с определени стопански дейности - търговия с вендинг автомати, предоставяне на погребални услуги, таксиметровия превоз и други.

Спецпрокуратурата ще внесе за петима от задържаните искания за определяне на най-тежката мярка за неотклонение – "задържане под стража".

"Ще го хванат. Знам, че това ви е по-интересно. Има МВР, главен секретар – те могат да обяснят всичко, но вие си нямате на представа колко усилия струва това, което направихме днес", коментира междувременно премиерът Бойко Борисов, подразнен, че журналистите го питат за Очите, а не откриването на 20-километрова газова отсечка между Лозенец и Недялско.

Митьо Очите влезе в обектива на медиите още през 2001 г., когато при атентат срещу него беше убита съпругата му. През 2008 г. Желязков беше осъден на 4 години и 6 месеца като лидер на организирана престъпна група за разпространение на наркотици и влезе в затвора. Преди две години в началото на лятото беше тежко ранен при стрелба в Слънчев бряг, но оцеля като по чудо. Последната му поява пред камерите беше в спецсъда преди три месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България