Общински съветник от ГЕРБ взе пътен ремонт в София за над 10 млн. лв.

Столична община ще ремонтира надлез “Надежда” четири години, докато държавата строи магистрала “Тракия" за две

Общински съветник от ГЕРБ взе пътен ремонт в София за над 10 млн. лв.

След като варненската компания “Хидрострой”, управлявана от местния общински съветник от ГЕРБ Николай Пашов, превзе ремонта на улиците във Варна, сега се насочва и към пътните проекти в София. Консорциум “Надежда 2011”, в който влизат “Хидрострой” и “Мостремонт 97” започна ремонта на натоварения пътен възел “Надежда” в четвъртък, съобщи Столична община.

Ремонтът ще струва над 10 млн. лв., съгласно обявената тръжна цена. Той обаче няма да бъде направен в рамките на тази година, а ще продължи четири, показва справка в регистъра за обществените поръчки. За сравнение в същото време обект с далеч по-голяма сложност като магистрала “Тракия” ще бъде построен от държавата за по-малко от две години.

 

Причината Столична община да влачи ремонта четири години е липсата на средства, казаха общинари. В бюджета ѝ за 2012 г. е заложено усвояването на само 2 милиона лева по този проект.  "Ремонтът е по-продължителен за да могат хората да имат достъп до квартала макар и ограничен. В противен случай  трябва да се затвори цялото движение", уточниха от пресцентъра на Столична община.

 

Четири години забрани за движение

 

Бавният ремонт обрича живеещите и работещите в квартал “Надежда” в продължение на четири години да търпят ограничения за придвижване с автомобил. Като начало до 15 май се забранява влизането на пътни превозни средства по северното платно на бул. “Ломско шосе” между ул. “Хан Кубрат” и надлез “Надежда”.

 

В момента строителни екипи на консорциум “Надежда 2011” работят по надлеза над жп линиите в източната част на пътното платно. От петък започва изпълнението на строителните работи на надлеза над ул. “Виолетка” при “Ломско шосе”.

 

На 14 май ще започнат ремонтните дейности на локалното платно от надлез “Надежда” към бул. “Скопие”, както и на локалното платно от бул. “Скопие” към надлеза.

 

От 16 май до 16 юни ще бъде затворено южното платно по бул. “Ломско шосе” от ул. “Хан Кубрат” до надлез “Надежда”, казаха от Столичната община. Кметството се извинява на шофьорите за причинените им неудобства.

 

Ремонтът на пътния възел “Надежда” е разделен на шест етапа. Плановете на Столичната община са през тази година да бъдат завършени първите три. Преасфалтирането на трасето е последният шести етап и евентуално ще стане в края на мандата на кмета Йорданка Фандъкова.

 

Междувременно жители на жк "Надежда" сигнализираха, че ремонтираният и открит през миналата година от премиера Бойко Борисов и Фандъкова участък на "Ломско шосе" вече е в лошо състояние. Платното е на вълнички, на места асфалтът е пропаднал, а част от тротоарите се ронят.

 

Хидрострой” удвои оборота си по времето на ГЕРБ

 

По времето на управлението на ГЕРБ варненската компания “Хидрострой” удвоява оборотите си, показва справка в регистъра на Камарата на строителите. През 2008 г. нетните приходи от продажби на компанията са били 30 млн. лв., докато през 2010 г. оборотът им нараства на 51.7 млн. лв. Финансовите отчети за 2011 г. все още не са публикувани.

 

Мажоритарен собственик на фирмата е Мая Желева, някогашна съпруга на бившия шеф на пътната агенция по времето на НДСВ Велико Желев.

 

Николай Пашов поема управлението на “Хидрострой” през февруари 2008 г., след като става общински съветник във Варна с листата на ГЕРБ.  

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?