Общински съветник от Несебър се предаде и беше обвинен по делото срещу Митьо Очите

Бенчо Бенчев отложи обвинението си заради зает адвокат

Общински съветник от Несебър се предаде и беше обвинен по делото срещу Митьо Очите

Издирваният общински съветник от Несебът Пейко Янков се предаде сам в понеделник и получи обвинение за участие в организираната престъпна група на Димитър Желязков – Митьо Очите.

Янков бе последният заподозрян по делото, който все още е в неизвестност. Предстои в сряда спецсъдът да се произнесе по мярката му за неотклонение. В следствения арест вече се намират други шестима обвиняеми по делото.

Междувременно зам.-председателят на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев отложи явяването си в местната Окръжна следствена служба, където в понеделник трябваше да му бъде повдигнато обвинение за укриването на Митьо Очите. Причината е, че адвокатът му бил ангажиран и затова Бенчев не спази 3-дневния срок да се отзове на призовката, която разследващите му изпратиха миналата седмица. Той е призован отново във вторник.

Бенчев трябва да бъде привлечен към наказателна отговорност за това, че между 2 и 5 август в Истанбул е помагал на Желязков, като така е можело да се осуето издирването му. По този текст от Наказателния кодекс се предвиждат до 5 години затвор.

Общинският съветник от БСП се оказа в епицентъра на издирването на Митьо Очите, след като бе задържан от турските власти преди десетина дни заедно с бившия депутат от ДПС Несрин Узун пред хотел в Истанбул. Впоследствие МВР информира, че Желязков се е укривал в хотелска стая, запазена на името на общинския съветник. Освен това наркобосът се беше предвижил през Гърция в Турция с кола, собственост на фирма на Бенчев. Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова се разграничи от бургаския бизнесмен и го призова да напусне всички политически постове, които е заел с подкрепата на левицата.

Случаят претърпя ново развитие преди седмица, когато Бенчев и Узун бяха освободени без обвинения. В следващите дни двамата охотно обясниха версията си пред медиите, според която общинарят просто искал да помогне на Митьо Очите да се лекува в Турция, но не знаел, че в този момент той е издирван с червена бюлетина на Интерпол. Узун пък твърди, че даже не е знаел, че става въпрос за Желязков, а само е бил помолен от Бенчев да запази три стаи във въпросния хотел в Истанбул.

Споделяне

Още от България