Общински съветник от Пазарджик бил свързан със сектата "Халифат"

Общинският съветник от Пазарджик Райко Живков е поддържал контакти с членове на ислямистката организация "Халифат", предаде БНР, цитирайки писмо на директора на РДВР- Пазарджик подп. Жоро Стоицев до ВМРО.

В писмото директорът на полицията съобщава, че общинският съветник Райко Живков от партия "Свободна България" неколкократно е посещавал седалището на "Халифат" в Кьолн, Германия и е поддържал контакти с лидера на ислямистката организация. От тамошната структура Живков е получил средства и автомобил за разпространяването на идеите на "Халифат" в Пазарджик.

Преди близо два месеца Национална служба "сигурност" разби структура на "Халифат" в Пазарджик. Националната следствена служба пое разследването. Прокуратурата не е повдигнала обвинение срещу Райко Живков.

Съветникът Райко Живков е бил призоваван като свидетел по нашумелия скандал в ромската махала скандал, а не като ответник, уточни РВДР по-късно днес. Живков е получавал от централата на сектата в Кьолн Германия подаръци, но не е разпространявал радикални ислямистки идеи.

Група общински съветници се готвят да повдигнат на сесия на Общинския съвет въпроса за това доколко е допустимо замесени в ислямистка организация да участват в работата на градския парламент.

Споделяне

Още от България