Общински служител е прибрал протестния плакат срещу кмета на самозапалилия се Пламен Горанов

Мъже в черно скъсали плакат срещу ТИМ и осуетили сбирка на протестиращи

Снимка: БГНЕС

Служител на общинската администрация във Варна е прибрал плаката срещу кмета Кирил Йорданов на самозапалилия се варненец Пламен Горанов, съобщава Варненската районна прокуратура, цитирана от "Дневник". От плаката окончателно стана ясно, че Георгиев е протестирал срещу кмета.

Малко след 7.30 ч. сутринта в сряда Пламен Георгиев се самозапали пред парадния вход на кметството в града. По-късно стана ясно, че докато е горял, той е извикал "Киро, Киро, днес трябваше да съм в Анталия...". В момента 36-годишният мъж е настанен в клиниката по изгаряния на Военноморска болница във Варна с над 80% изгаряния по цялото тяло.

Няколко часа след самозапалването се появи информация, че Пламен е носел плакат с призив за оставката на Йорданов, който е изчезнал веднага, след като на мястото са пристигнали граждани, оказали първа помощ.

"Разбрахме за съществуването на плакат от медиите. Първоначално при огледа и разпита на свидетели – охранителна полиция и общински служители, той не беше открит. Никой не съобщаваше за такова нещо. Последният от свидетелите обаче, разпитан в късния следобед на 20 февруари е казал, че подобен плакат е бил намерен до самозапалилия се. Веднага след това при проверка на място плакатът е бил открит у друг служител на общината и е бил иззет", обясниха от прокуратурата, цитирани от "Дневник".

Надписът на плаката гласи следното: "Оставка на Киро и всички общински съветници до 17ч. На 20 февруари, 2013 година". Говорителката на районната прокуратура в града Десислава Йотова отхвърли и слуховете, че самозапалването е било нещастен случай.

"На мястото на събитието са открити две бутилки със запалителна течност – най-вероятно бензин. Едната от тях е съдържала десет литра гориво, втората - пет. Според очевидци с част от втората бутилка Пламен Горанов се е залял от главата до петите. Освен това, според медицинския екип от центъра за "Спешна медицинска помощ", единствено по стъпалата си той няма изгаряния. Сами разбирате, че такива поражения не могат да бъдат резултат от "нещастен случай". Няма как да изпуснеш бутилка с бензин, тя да те залее целия, след което пак случайно да се възпламениш. Категорично става дума за умишлено самозапалване", каза Йотова.

Кръвните проби на Пламен Горанов, взети веднага след инцидента, не са показали наличие на алкохол или наркотици.

От районната прокуратурата обясниха още, че приятелите на Горанов са разкрили, че той им е споделил предварително намеренията си. Пламен е казал, че от протестите няма да има никакви последици. "По добре да се запаля", казал той. "Разговорът обаче не е продължил, и приятелят му не е взел на сериозно казаното", каза прокурор Йотова.

На 19 февруари пред същия свидетел Горанов е заявил, че повече няма да участва в протестите и дори на следващия ден заминава за Анталия, за да се катери, тъй като е бил алпинист.

В момента прокуратурата води разследване за "склоняване към самоубийство". "Според нас едно искане на оставка не е достатъчно за предприемането на такива радикални действия", каза говорителят на прокуратурата.

В петък от клиниката по изгаряния във варненската Военноморска болница съобщиха, че състоянието на Пламен Горанов остава критично и той продължава да бъде в медикаментозна кома. Във Варна продължава кръводарителската акция за Пламен, организирана от негови приятели.

Междувременно варненци съобщиха пред Mediapool, че множество яки момчета облечени в черно са се появили и са взели активно участие в събирането на протестиращите в четвъртък вечерта в сградата на община Варна. Целта на събирането е била да определят представители на протеста, които да формулират по-отчетливо искания. Там е бил и Георги Тинев, който е носил плакат, изобразяващ Цветан Цветанов, Бойко Борисов и Росен Плевнелиев, чиито уста са запушени с надпис "ТИМ". Над троицата са били залепени снимки на двама видни представители на групировката.

Собственикът на плаката Георги Тинев смята, че момчетата в общината, които са му скъсали плаката, са били пратени там, за да осуетят събирането на протестиращите. Ако това е била целта, то тя е успяла, защото варненци не успяха да решат нищо на това заседание.

Георги Тинев е един от инициаторите на подписката срещу застрояването на Морската градина във Варна. Той участва активно и в протестите от последните дни в знак на недоволство от случващото се в държавата и града му.

"Разбрахме, че ТИМ са решили да вземат нещата в свои ръце, защото имаше активизиране по форумите от предния ден. На събрание в 16.30 часа в общината се появиха много здрави момчета с черни фланелки, които няма кой друг да е пратил. Аз реших да вдигна плаката, който се беше харесал много на хората на протеста. Но тогава изведнъж дойде един от тези яките, взе го, смачка го и го хвърли", разказа Тинев.

Той решил да си вземе изпомачкания плакат, пооправил го и пак го вдигнал. "Тогава друг такъв мъж го взе и го скъса там, където бяха лицата на тези от ТИМ", допълни Тинев. Той обясни, че се е оплакал на полицаите, но те му казали, че няма смисъл да подава жалба, защото нямало свидетели. Според него "хората в черно" освирквали всяко едно предложение на автентичните протестиращи и в крайна сметка събранието не е довело до резултат.

Споделяне

Още по темата

Още от България