Общински служители успяха да стигнат до терасата на антикорупционния шеф

Общински служители успяха да стигнат до терасата на антикорупционния шеф

Служители на столичния район "Слатина" са успели да проверят на място терасата на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. "Имаме пълен достъп до имота. Свързахме със собственика и той оказва пълно съдействие при проверката", каза кметът на района Наталия Стоянова пред Mediapool.

Проверката за това дали има незаконно строителство на терасата покрив в тризонета на Георгиев ще отнеме поне седмица. Констатираното строителство по време на огледа трябва да се сравни с документите за одобрения проект, налични в районната администрация, обясни Стоянова.

Тя припомни, че при предходни проверки по сигнал за незаконно застрояване на терасата покрив служителите на общината не са били допуснати в тризонета в столичния кв. "Гео Милев". Те са били през 2012 г. и тогава собственикът не е бил Пламен Георгиев.

По-рано през деня министърът на вътрешните работи Младен Маринов коментира, че при нужда полицията ще съдейства на общинските власти да проверят имота на шефа на КПКОНПИ. "Ако поискат от нас съдействие, ще им помогнем. Ако законово им се пречи, а им се налага да влязат за проверка в сградата, тогава МВР може да се намеси", каза Маринов пред Нова телевизия.

Районният кмет обаче коментира, че от полиция въобще не е имало нужда, тъй като собственикът оказал пълно съдействие на общинските служители.

Скандалът около апартамента на Георгиев тръгна от разминаването между данните от декларацията и тези в Имотния регистър, където терасата от 186 кв.м. фигурира като част от имота. Другото разминаване бе между декларираните от него цени и данъчните оценки и на двата му имота в столичния квартал "Гео Милев", които са по-високи от платеното за апартаментите. За единия Георгиев обясни, че е допусната грешка в нотариалния акт, а за другия – че оценката е по-ниска, защото не трябва да се включва площта на терасата-покрив, която е обща част. До нея достъп има само шефът на КПКОНПИ, но това не променя нещата, твърди той.

Заради скандала главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на сделките. Премиерът Бойко Борисов каза, че Георгиев трябва или да си подаде оставката, или да излезе в отпуска. Шефът на КПКОНПИ обяви, че се оттегля временно. Ден по-късно стана ясно, че управляващите са внесли законови поправки, с които се променят изискванията за заемане на поста му.

Споделяне

Още по темата

Още от България