Общинските болници: Пред разпад сме

Сдружението на лечебните заведения ще подаде колективна оставка

Снимка: БНР

Заради хроничните си проблеми общинските болници не могат да се справят с утежнената ситуация заради Covid-19 и са пред разпад.

За това алармира в емоционално интервю за БНР председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. Той заяви, че управителният съвет на сдружението ще подаде колективна остава заради промени в закона. Смята да напусне и ръководната си позиция като директор на болницата в Чирпан, тъй като нови разпоредби не му позволяват да работи като лекар.

"Голяма част от общинските лечебни заведения, тип общинска собственост, най-вероятно няма да могат да подпишат договори с Националната здравноосигурителна каса. При нас разпадът е неминуем. В момента само изпълняваме, не се справяме. Подадени оставки, напуснали сестри и лекари. Догодина ще стане така, че ако епидемията отмине, тогава няма да можем да окомплектоваме кадрово болниците", заяви д-р Тотев пред националното радио.


Д-р Неделчо Тотев

По думите му стриктните мерки от пролетта са били само "увертюрата на едно представление, което сега се разгръща с пълна сила".

"Това накара хората сега да не вярват. Българинът е такъв по природа. Българинът е много пъти лъган и когато за пореден го излъжеш или му кажеш нещо преувеличено, той вече не вярва и не се пази", смята Тотев.

Лекарят не приема предложението всички болници да бъдат "мръсни" (тоест да лекуват болни от Covid-19), защото не всички могат да реагират с адекватно, тъй като "кревати и помещения имаме, но нямаме хора, които да лекуват".

"Как досега не можехме пневмония да лекуваме, а вече ще можем да лекуваме Covid. То е нонсенс. България е държава на парадоксите и това доведе до отлив на лекарите, защото те нямат сигурност", каза Тотев.

Той подчерта, че общинските болници са най-нежеланите за местоназначение на лекарите.

"И докато колегите се натискат да работят в частните болници, ние ги молим да дойдат при нас. Когато вкараш един човек, свикнал да лекува една патология, в едно Covid отделение, коренно различно като начин на работа, този човек или остава и се заразява, или напуска. Целият алгоритъм в болницата започва да страда и я повлича надолу", добави директорът на болницата в Чирпан.

Д-р Неделчо Тотев анонсира, че предстои целият Управителен съвет на Сдружението да подаде оставка.

"Законът за лечебните заведения е променен така, че лечебните заведения като търговски дружества отиваме към Закона за публичните предприятия и там ръководните тела не могат да работят в собствените си предприятия, тоест, ако остана на поста, не мога да съм лекар", посочи Тотев.

Споделяне

Още по темата

Още от България