Общинските болници заплашват с нови протести

Общинските болници заплашват с нови протести

Общинските болници предупредиха, че са възможни нови протести, тъй като до момента няма никакво движение по поставените от тях преди месец искания към властите.

Според председателя на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев властите се опитват да оправдаят лошата си политика към общинското здравеопазване с понятия като “преструктуриране“ и “лош мениджмънт“, а същевременно не се забелязват никакви стъпки към повишаване на цени на пътеки и облекчаване на медицинските стандарти.

В средата на януари работещите в общински болници в над 20 града излязоха на символични протести срещу тежкото им финансово състояние. Те поискаха облекчаване на медицинските стандарти, повишаване стойността на клиничните пътеки, по които работят, допълнителна субсидия от 30 млн. лева, с която да бъдат оздравени и да им бъде изплатена надлимитната дейност за последните две години.

В отговор здравните власти се ангажираха с повишение на цените на някои пътеки при преговорите между здравната каса и Лекарския съюз за новия рамков договор, промяна в медицинските стандарти. Беше обещано да се търси възможност и за повишаване на субсидията от близо 30 млн. лева, която МЗ всяка година плаща на общинските болници за дейности като спешна помощ, оказване на помощ в труднодостъпни и отдалечени райони, медицинска експертиза и др. От здравното министерство обаче настояха за преструктуриране на някои общински болници в медицински центрове, докато лечебните заведения отхвърлят тази опция.

Според Тотев обаче към момента нямало никакви индикации, че ще се актуализират цените на въпросните клинични пътеки. От сдружението не виждат и никакви отстъпки в публикуваните в последните дни няколко нови актуализирани медицински стандарта.

Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров коментира във вторник, че общинските болници са целенасочено убивани през последните години и “днес сме все по-близо до края на общинското здравеопазване“. Той посочи, че унищожението на общинските болници се провежда чрез три “инструмента“ - посредством налаганите лимити на болниците, националната здравна карта и медицинските стандарти.

По думите му общинските болници са дискриминирани спрямо държавните и тези със смесена собственост.  

Споделяне

Още по темата

Още от България