Общинските съвети в Стара Загора и Разград блокирани от съдебни дела

Общинските съвети в Стара Загора и Разград блокирани от съдебни дела

В Стара Загора и Разград изборните бюлетини ще бъдат броени повторно и ръчно. В понеделник административният съд в Стара Загора реши бюлетините от балотажа за кмет на града да бъдат преброени отново, а в Разград експерт ще брои наново ръчно близо 20 000  бюлетини за седмица.

В Стара Загора ще трябва да се изготви съдебно-икономическа експертиза на вота, след съдът като уважи мотива за несъответствия в протоколите на секционните избирателни комисии (СИК).  Делото беше образувано по жалба на кандидата за кмет Евгений Желев, подкрепен от левицата, който поиска ново преброяване заради минималната разлика от 490 гласа между него и спечелилия кандидат на ГЕРБ Светлин Танчев.

С определение на съда въвеждането на Танчев в длъжност беше спряно. Броенето на бюлетините ще започне в четвъртък, съобщи за БТА съдия Галина Динкова. По данни на ОИК, общият брой на бюлетините е 59 119, от тях 57 700 са действителни, уточни тя.

Процесът в Разград е по жалба на ГЕРБ, които претендират за още един мандат в местния парламент. Според решението на ОИК в момента партията има шестима представители в Общинския съвет. Искането за повторно броене на бюлетините и проверка на секционните протоколи на 62 от общо 69 секции е заради отчитане на недействителни бюлетини за действителни и обратното.

ГЕРБ в Разград се отказа от първоначалните си жалби за наличие на отметки в избирателните списъци, че са гласували починали лица и отсъстващи от страната.

Експертът, който ще извърши проверка на бюлетините, е икономист по образование. На процедурата ще присъстват и представители на страните по делото – ГЕРБ, ОИК и Общинския съвет.

В Пловдив при повторно броене на гласове в 7 секции беше установена липса на бюлетини от избора на общински съветници в 77-ма секция на район "Централен".

Броенето бе извършено по искане на партия "Ред, законност и справедливост", на която не достигна един глас, за да спечели мандат в новия Общински съвет на Пловдив. Мотивът на партията е, че са извършени нарушения в секционните комисии и има действителни бюлетини, подадени за нейните кандидати, които са обявени за недействителни.

Следващото заседание по делото в Пловдив бе насрочено за 27 ноември. Дотогава трябва да бъдат открити и липсващите бюлетини.

Междувременно скандал се развихри в Сливен, където повторно избраният кмет Йордан Лечков принудил всичките 260 служители в общинската администрация да подадат молби за освобождаване по взаимно съгласие. Това се отнасяло и до техническия и помощния персонал, пише в писмо на Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации (ФНСДУО) към КНСБ, адресирано до президента, премиера, министри и др.

В документа се посочва, че поведението и действията на кмета на Сливен „са страшни за държавността на България”. „Това са хората, с които един мандат е работил Йордан Лечков и които с никакво поведение не са показали несправяне със задълженията”, отбелязват синдикатите. Синдикалистите питат докога ще се нарушават законите у нас и дали посочените държавни институции ще допуснат “поредната гавра с държавната администрация”.

Във федерацията към КНСБ членуват служители по трудово или служебно правоотношение, с дългогодишен стаж и опит в общинската администрация, се посочва в писмото.

Ние сме срещу психологическия натиск, който бе извършен върху работещите в администрацията в Сливен, както и върху работещите в детските градини и яслите, да си подадат молбите за напускане, коментира пред БНР председателят на регионалния съвет на КНСБ Тодор Иванов. Той не отрече възможността на Лечков да си подбере екип, с който да работи, но оспори начина – масовото подаване на оставки и след като се увери в “лоялността им”, да даде “благословията” си кой да остане.

“Не мога да разбера защо е цялата тази еуфория. Явно на голяма част от българите им е скучно и се занимават с глупости. Не се случва кой знае какво в Сливен”, коментира Лечков пред БНР. Той каза, че по закон има правото да изисква с кого да работи.

Кметът на Сливен каза, че става въпрос само за служителите на общинската администрация и за директорите на дирекции, които работят пряко с общината. Той обясни, че молбите не са за напускане, а заявление, “че искат да работят с пряко избрания кмет”.

Лечков каза, че в четвъртък се връща от чужбина и “недоразумението” ще бъде изчистено.

Споделяне

Още от България