Общинските съветници сбъркали с доклада за "Паркинги и гаражи"

Изпълнителният директор на "Паркинги и гаражи" ЕАД Антон Маринов определи като "непрофесионален" доклада на временната комисия, проверяваща дейността на търговските дружества с общинско участие. След среща с него общинарите пък признаха, че не са чели внимателно предоставените им документи.

В оповестения този понеделник анализ на общинската комисия се твърди, че 10 от 25 апортирани в капитала на "Паркинги и гаражи" общински имоти не се водят на счетоводен отчет, което според общинските съветници е основание да се предполага, че с тях са извършени отчуждителни сделки.

Според Антон Маринов обаче, комисията явно не прави разлика между публична и частна общинска собственост, защото "ако правеше, щеше да знае, че въпросните 10 терена са публична общинска собственост и няма как да се водят на отчет в актива на едно търговско дружество".

"Паркинги и гаражи" не работи също така по решение на СОС от 14.02.2002 г, както се твърди в доклада, а по наредба от 1993 г." , обясни Маринов.

Според проверяващата комисия с "решение 3 по Протокол 34 от 14.02.2002 на СОС на дружеството са възложени дейностите по краткотрайно платено паркиране (синя зона) и платено паркиране за служебен абонамент до провеждане на процедури - конкурси или търгове за отдаването на концесия за паркирането върху публична общинска собственост".

Оказва се обаче, че въпросното решение от 14 февруари е спряно по искане на областния управител и че съдът го е отменил.

Маринов определи още като "чисти клевети" твърденията, че "Паркинги и гаражи" в резултат на лошо управление е ощетило общината с около 10 млн. лв.

През ноември м.г. в специален доклад бившият шеф на транспортната комисия в СОС и бивш изпълнителен директор на "Паркинги и гаражи" Георги Василев заяви, че от дейността на общинската фирма годишно се губят 8-10 млн. лв., които иначе би трябвало да постъпват в общинския бюджет. Според него шефът на дружеството Антон Маринов се отчитал директно в кабинета на бившия председател на СОС Антоан Николов и на кмета Софиянски и отказвал информация на съветниците.

В момента Георги Василев, за който се твърди, че е свързан с бившата силова групировка ВИС, управлява частната фирма "Паркиране и гаражи", която е конкурент на общинското дружество.

"Заради тези изказвания на Василев, които са чисти клевети, аз съм завел дело срещу него", заяви днес Маринов. Той нарече изчисленията му "бакалски сметки" и припомни, че Василев е бил години наред на неговия пост и не е отчитал подобни приходи.

Маринов заяви още, че е предал абсолютно всички документи за управляваното от него дружество на проверяващата комисия и че е готов да отговаря със името си, че "Паркинги и гаражи" работно абсолютно законно. "Поне по два пъти на година ни правят проверки - данъчни, НОИ, всякакви контролни институции", допълни той.

Днес Маринов се е срещнал с общинските съветници от проверяващата комисия и им е представил още веднъж документите, които опровергават техните критики към "Паркинги и гаражи". След разговора общинарите признаха, че не са били съвсем точни в доклада си и че може би не са чели внимателно.

Споделяне

Още от България