Общинският съвет отново ще гласува за референдум за концесията на "Софийска вода”

Столичният общински съвет ще разглежда отново въпроса за провеждането на референдум в София за прекратяването на концесията на Столичната община със "Софийска вода". Това става ясно от решение на тричленен съдебен състав на Административен съд - София-град, който се е произнесъл по казуса на 1 август, съобщи в неделя „Дневник”.

С "особено" мнение се е произнесъл председателят на съдебния състав Наталия Ангелова.

По-рано в неделя до медиите беше разпространен имейл с текст от заседание на "Дискусионен клуб за социална местна политика" с подвеждащ текст по казуса, според който общинският съвет трябва автоматично и задължително да проведе референдума. Според мейла на дискусионния клуб референдумът трябва да се назначи между 45 и 60 дни от решението и да се проведе в периода между 20 октомври и 5 ноември – 20.10, 27  или 3.11.2013 г. В заседанието са участвали и общинските съветници  Николай Белалов (БСП) и депутатът Борис Цветков (БСП - КБ).

Инициативата за искания местен референдум беше на БСП, а към нея се присъедини и общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки.

Съдът е отменил решението на Столичния общински съвет, което означава, че общинският съвет трябва отново да разгледа внесеното предложение за местен референдум. След това то трябва да бъде гласувано. Това трябва да стане в срок до един месец след като съдебното решение постъпи в общинския съвет. Решението на съда е окончателно.

Според председателя на общинския съвет Елен Герджиков от ГЕРБ съдът не е отменил решението на Общинския съвет, а го е върнал за ново разглеждане с определени мотиви. "В решението на съда не пише "правете референдум", в решението на съда пише "разгледайте предложението отново и си мотивирайте решението по-добре", казва той пред БГНЕС.

Елен Герджиков смята, че е реална опасността, ако Столична община прекрати едностранно концесията със "Софийска вода", тя да бъде осъдена да плаща неустойки между 400 милиона и 1 млрд.лв.

Делото е образувано по жалба на общински съветници от БСП срещу решение на Столичния общински съвет от 6 декември 2012 г. С решението тогава общинският съвет отхвърли доклад с предложен проект от петнайсет депутати от БСП и един от ВМРО за референдум с въпрос "Съгласни ли сте да бъде прекратен концесионният договор между Столичната община и "Софийска вода" АД".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?