Общинският съвет отстрани кмета на Елин Пелин, ГЕРБ отрича

Йордан Йорданов

Общинският съвет на град Елин Пелин взе решение да отстрани в четвъртък кмета на града Йордан Йорданов от позицията, съобщи председателят на съвета Георги Костов, цитиран от БТА. Костов обяснява, че основната причина за решението е несъвместимост на заеманата длъжност с влязла в сила присъда срещу кмета. Общинският съвет е бил недоволен и от поведението на Йорданов. Той не е предоставял информация на съветници за обществени поръчки на града.

И кметът Йордан Йорданов, и председателят на общинския съвет Георги Костов са от партия ГЕРБ. Според Георги Костов общинският съвет още не е избрал заместник на Йорданов, защото той може да обжалва решението.

"Първият мотив за отстраняването е заради влязла в сила присъда по решение на Софийския окръжен съд от 5 май. Става въпрос за присъда пробация. Вторият мотив е укриване и непредоставяне на информация и документи в нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Става дума за разходването на обществени средства в особено големи размери, неизпълнение на задълженията по Закона за обществени поръчки и системно неизпълнение решенията на Общински съвет", обяснява председателят на общинския съветник пред БНР.

От пресцентъра на партия ГЕРБ заявиха, че кметът на общината Йордан Йорданов остава на своя пост, тъй като няма решение на съда. Според партията отстраняването на кмет става възможно след влязло в сила решение на съда или след решението на общинската избирателна комисия.

От ГЕРБ коментират, че "слуховете" за неговото отстраняване имат за цел всяването на предизборно напрежение.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?